2022-09-07
💁♀️💁♂️19/8/2022(Fri), Dinner今晚A先生帶左我🚶♀️🚶黎 食台灣菜😋~一入到餐廳比佢個復古既裝潢吸引住😱~餐廳呈昏暗~帶有桃紫紅色既燈光~帶有夢幻既感覺🤩~有好幾個打咭位~例如大型楓葉既擺設、亮眼既大月球同花既裝飾等等~都令人目不暇給😍😍😍今晚我地就order左🍽:品味華饌套餐 A. $558/2位話梅小山藥⚪用話梅汁醃製過既山藥,酸酸甜甜咁,令人胃口大開,準備接落嚟既食物。又或者主菜之間用嘅清一清味蕾都唔錯😋。鵝不是鴨肉(獅頭鵝)🦢有鵝片、鵝件、豆腐、芽菜同埋醃蘿蔔🥕。鵝片嫩滑入味,鹵水汁唔係好濃味的一種,但都夠味。配上甜辣醬,相信係台式既食法,點過醬之後食既鵝件又係另一番風味😋。豆腐嫩滑入味;芽菜唔係潮式既大豆芽,但入口都爽脆;醃蘿蔔都係爽脆,酸酸的用來解膩不錯🤩。蟹鉗肉酥蛋捲🦀🫔蟹肉份量好多🦀,配合肉酥來煎蛋捲,煎出來蛋香唔錯,加上甜辣醬點綴一下味道。反而有啲覺得蛋捲份量多咗少少,要留返肚皮再食其他食物。黑松露奶油鮮百合花⚘呢個菜式真係有驚喜,黑松露既香氣配合奶油,仲有少少金箔做裝飾。仲要可能我地呢碟個煲兩邊受熱唔平均,反而可以食到鮮百合既兩種口感,熱
餐廳呈昏暗~帶有桃紫紅色既燈光~帶有夢幻既感覺🤩~
今晚我地就order左🍽:
品味華饌套餐 A. $558/2位
話梅小山藥⚪
鵝不是鴨肉(獅頭鵝)🦢
蟹鉗肉酥蛋捲🦀🫔
黑松露奶油鮮百合花⚘
呢個菜式真係有驚喜,黑松露既香氣配合奶油,仲有少少金箔做裝飾。仲要可能我地呢碟個煲兩邊受熱唔平均,反而可以食到鮮百合既兩種口感,熱啲果邊入口即化,配合黑松露奶油一絕;無咁熱果邊既百合仲有少少咬口,食得出百合一片片既質感。
台梗米飯🍚
煮得飯粒飽滿分明,就算飽飽地都要食埋佢。
芋圓珍珠紅豆湯(熱)🥣/芒果西柚丸子(凍)🥭
兩個甜品都正正常常,無乜特別。
金不換干貝螺頭燉雞湯+$48🥣
湯料夠多,味道清甜滋潤。
惠顧套餐六折升級酒精飲品(杯)
氣球小女孩 原價$108 折後$65
有gin酒、西柚、檸檬同烏龍茶,上枱時侍應即時加上煙霧氣球裝飾。之後再加入閃燈令到整杯雞尾酒十分夢幻。
荔枝醉人 原價$98 折後$59
Vodka加上荔枝,酒味夠濃,配合台灣荔枝既香甜👍🏻
❤🙆♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)