2023-08-28 213 views
今日放假想食素,去了黃埔"巧饍坊"試下,到了門口見到好多盞蓮花燈,感覺好寧靜舒服,餐牌款式有好多,有套餐,有散叫,仲有點心同小菜,真係花多眼亂,餐廳係用 QR code 落單,自己仲可以選擇減少油,少鹽,少糖非常健康。今次叫了六款食物,有淮山紫米粽,蒸薺菜包,鳳梨生炒骨, 千島醬脆皮蘿蔔糕,素燒賣及豉油皇炒腸粉淮山紫米粽糉夠實淨,好多紫米同淮山,仲有粟子粒,營養豐富豉油皇炒腸粉份量都大碟,腸粉食落煙韌,唔會太咸鑊氣夠,加埋芽菜,芹菜同芝麻,味道唔錯蒸薺菜包包好軟熟,中間滿滿薺菜同木耳,口感豐富,味道清新千島醬脆皮蘿蔔糕熱辣辣嘅蘿蔔糕外脆內軟,面層放滿素肉鬆同芝麻,加埋千島醬汁真係好夾鳳梨生炒骨生炒骨外層係腐皮,一層層腐皮包住中間蓮藕捲成,層次感唔錯,配埋青椒,紅椒,黃椒色彩繽紛,食落酸酸甜甜好開胃,口感好似食緊真排骨素燒賣燒賣皮好薄,餡料豐富,有木耳,粉絲,香菇同紅蘿蔔,食落好有口感
淮山紫米粽
糉夠實淨,好多紫米同淮山,仲有粟子粒,營養豐富
豉油皇炒腸粉
蒸薺菜包
包好軟熟,中間滿滿薺菜同木耳,口感豐富,味道清新
千島醬脆皮蘿蔔糕
鳳梨生炒骨
素燒賣
2023-04-28
$130 (Lunch)