2010-01-11 22 views
之前曾經因為米芝蓮到過北角阿鴻小食,試過一款芥抹雞腳筋,做法特別個味道麻麻,今天與朋友到寵物街勝利道,路過一間餃子店,發現有款叫酒醉雞腳筋的小食,於是入去試試。座低後發現原來間舖雖然細,但食物有好多選擇,首先點了酒醉雞腳筋,然後加兩個酸辣湯,一牒羊肉酥餅,再加個十三么餃子及一個鮮茄餃子。先試雞腳筋,相信絕對比用芥抹做好得多,酒味十分濃,咬落彈牙,非常好。然後試個酸辣湯,比一般所謂的上海舖做得出色,用料多兼酸辣比例啱啱好。跟住試個羊肉酥餅,因即叫即整,上枱時還是熱辣辣,最啱呢種咁凍既天氣試,朋友不大喜歡食羊,試過後亦覺得好味,不太酥,不食羊的人亦可以接受。最後試餃子,太多款關係,已經不記得邊款打邊款,不過可以食得出唔同味道,啱想試新嘢既朋友。另多再加的鮮茄餃子,雖然清淡,但原來番茄做既餃子又幾好味,於是臨走時加咗外賣買俾屋介人試。因為唔多好意思影相,所以無相俾各位睇。不過下星期會去試多次,因為問過老闆娘,原來佢地都有款麵同阿鴻小食既蝦籽撈麵差唔多,不過用既蝦籽正好多,因為食次已經試得太多嘢,所以留番下次再試。呢餐價錢雖然貴,但以呢個區啲舖租嚟講亦自合理,值得推介。

呢餐價錢雖然貴,但以呢個區啲舖租嚟講亦自合理,值得推介。
2010-01-10
  • 酒醉雞腳筋、酸辣湯、羊肉酥餅