2019-01-28 83 views
以往工作路過深水埗時已經想試這間餐廳,但一直冇機會,今日同友人路經炮台山見到佢開左分店,見到有位就入去試下。我個人好鐘意食撈檬,所以叫左一個扎肉撈檬,而我朋友驚份量唔夠,所以叫左一個三色蛋豬扒飯。個撈檬係好有小店味道,平時自己加落去的酸汁,鋪頭已經一早幫你落左係底,份量岩岩好,個撈檬唔會太乾身或濕身,而伴菜的冬筍絲、甘筍絲配合由青檸汁、魚露製成的酸汁絕對一流。檬粉的麵質唔會太硬或瀮,相當好味,而酸汁亦十分入味,最有驚喜係個扎肉,比起出面餐廳厚身,亦有肥膏係上面,有少少似上海的鎮江肴肉,配合埋酸汁,非常好食。至於我朋友的豬扒飯,佢就話麻麻地,豬扒偏甜同埋有豬腥味。
2019-01-27