最近迷上左一種叫”米水”嘅飲品, 飲左一排身陳代謝的確好好多, 所以久不久都黎上環買. 附近開好多個性cafe/餐廳, 就是li間cafe吸引左, 由出面望入去見到佢走慢活舒服feel, 再加上門口大大張menu, 咁啱有人食完即刻入去先.Lunch set可以揀沙律或者湯, 今日係我至愛蕃茄濃湯, 不猶豫, 湯please!蕃茄濃湯一襲田園感覺從湯碗徐徐飄來, 濃稠之餘還啖啖蕃茄肉, 像在吃原個新鮮摘出來的蕃茄. 入口夠熱但不燙口. C. 香草野菌·迷你芝士菠菜意大利雲吞 (HKD88)Lunch飽肚d, pasta款可以轉, 有意粉, 闊條麵, 甚至意大利雲吞都有兩款. 咁啱有我至愛-又芝士又菠菜又Ravioli(其實最重點都係平時買現成Ravioli真係唔平). 等左一陣ja, portion幾好, 好多粒diced蘑菇, 每粒完整嘅ravioli都充滿芝士同菠菜, 大量parmesan 芝士充斥住成個碟, pesto sauce完全融入每樣食材, 既fresh又唔heavy. E. 煙三文魚忌廉煙肉闊條麵 (HKD98)老公order闊條麵, 有巧多三文魚呢, 闊條麵又係平時無

蕃茄濃湯
蕃茄湯

C. 香草野菌·迷你芝士菠菜意大利雲吞 (HKD88)
香草野菌·迷你芝士菠菜意大利雲吞
迷你芝士菠菜意大利雲吞

E. 煙三文魚忌廉煙肉闊條麵 (HKD98)
煙三文魚忌廉煙肉闊條麵

老公order闊條麵, 有巧多三文魚呢, 闊條麵又係平時無咁多機會食到derrrr,

Rich Chocolate (set+ HKD15)
Rich  Chocolate

朱古力控·大愛·比普通熱朱古力更濃, 唔太甜, 有少想少奶泡&朱古力drizzle, 夠滑!

Mini cake- Lemon Tart (set+ HKD10)
Lemon  Tart

張枱隔離cake櫃有5款mini cake, 揀左lemon tart, 佢將一個lemon tart濃縮製作, 兩啖之內有哂平時食lemon Tart嘅甜甜酸酸味, 唔好以為mini左就亂來, 仔細品嚐, 層次分明, 連lemon Zest都做到mini size, 好味.

以為一定又加一又咩, 原來係無加一, 而且, 仲有得用paywave, 係味我太outdated? 哈哈!
期待再黎li度食野^^
2018-03-21
$113 (Lunch)
蕃茄湯
香草野菌·迷你芝士菠菜意大利雲吞