2018-06-02
近來發現銅鑼灣多咗好多越南菜餐廳。越南菜之中, 當然最鍾意食就係生牛肉河啦。所以每一次初嘗一間越南菜餐廳,一定會叫生牛肉河粉。今次都不例外。友人約我到呢間 pho metro。本來都不寄予厚望,因為真係太多越南菜館,而大部份新開嘅越南菜館, 只有價錢貴, 但食物質素都非常普通。牛油果沙冰。近來唔少餐廳都開始流行用牛油果做唔同菜式或者飲品。 大概係一個潮流掛。但係每間餐廳用嘅牛油果無論質素同埋 份量都好唔同。呢個牛油果沙冰,只可以話不過不失。如果店主可以考慮將牛油果嘅份量增加, 常常味道會更加好。生牛肉河粉。 非常好味。 已經有一段時間冇食過咁好味嘅生牛肉河粉。湯底一流。一向主張唔好飲湯嘅我都飲左一大半。河粉好滑身。 粗幼度啱啱好。最重要係啲牛肉, 好友牛肉味,厚度適中。分量亦都唔孤寒。碗粉嘅份量比起其他越南菜館都多。 我同朋友都各自叫咗一碗。冇再加其他小食。 都已經夠飽喇。環境唔錯。裝修可以。最重要係座位都夠寬敞。相信下次想食越南菜, 我都會再返嚟。如果價錢可以平少少。我一定會成日嚟捧場。
越南菜之中, 當然最鍾意食就係生牛肉河啦。
所以每一次初嘗一間越南菜餐廳,一定會叫生牛肉河粉。
今次都不例外。
牛油果沙冰。
近來唔少餐廳都開始流行用牛油果做唔同菜式或者飲品。
大概係一個潮流掛。
生牛肉河粉。
環境唔錯。裝修可以。最重要係座位都夠寬敞。
相信下次想食越南菜, 我都會再返嚟。
如果價錢可以平少少。我一定會成日嚟捧場。