2017-02-28
2066 views
今日約左幾個朋友喺元朗食完沾麵,準備回家,經過呢間雞蛋仔,諗起平時週末經過,排隊嘅人唔少,所以即使大家都飽飽地,都決定試埋。可能時間唔早,都冇乜人等。新式嘅雞蛋仔嘅鋪頭愈開愈多,口味嘅變化繁多,聽過有咖啡、羅宋湯等等諗都冇諗過嘅原素。森都已經喺元朗開左一段時間,見過唔少人有介紹過,我地都係第一次食。除左雞蛋仔,亦有售格仔餅。店鋪裝潢簡約,以粉藍為調,設有幾張高枱凳,方便客人可以即場食用,即使係比較「複雜」嘅雪糕雞蛋仔,都唔怕行住食,避免食到狼狽。雞蛋仔口味分別有四種:原味($18)、朱古力($20)、咖啡($20)、綠茶($20)加錢可以選擇額外配料,例如紅豆 +$5、蜂蜜 +$3、朱古力粒 +$3綠茶雞蛋仔 加 Oreo $23雞蛋仔即場製作,拎上手熱辣辣,聞到好香綠茶味!雞蛋仔望落幾靚仔,外面光滑,粒粒都完整、實在~ 雞蛋仔使用麵粉製作,而非發粉,所以唔會齋發大,而內裡空心。雖然實心,但食落依然軟熟,因此屬飽肚之選。綠茶味突出,香濃茶香,但唔會苦澀。我地加左oreo配料,基本上粒粒都食到,但由於綠茶味較強烈,oero味道相對被蓋過,主要增添雞蛋仔嘅口感!論價錢,廿三蚊合理,而且味道
可能時間唔早,都冇乜人等。
雞蛋仔使用麵粉製作,而非發粉,所以唔會齋發大,而內裡空心。
雖然實心,但食落依然軟熟,因此屬飽肚之選。
綠茶味突出,香濃茶香,但唔會苦澀。
綠茶雞蛋仔 加 Oreo
綠茶雞蛋仔 加 Oreo
聞到前面客人朱古力味雞蛋仔,味道幾濃郁,經過會再試!