2015-11-04
今次黎到北角,比我找尋到一間相當有特色的餐廳Alize Noire de Nova唔講咁多,去圖!!!10月的時間正是HALLOWEEN的月分,餐廳亦佈置了裝飾,增添了不少節日氣氛。在一個燈光昏暗的環境,再加一棧蠟燭點綴一下,好有FEEL喔,約埋另一半黎食就更加very good la。來睇下佢地個MENU先,Set Dinner價錢合理,食物亦相當豐富,頭盤以至甜品都有。我就揀左香煎雞胸釀芝士配菠蘿沙沙做MAIN COURSE,揀佢原因好簡單,因為我中意食菠蘿: ) 同埋好少會見到用菠蘿沙沙做伴菜,真想試下!我揀左一個西蘭花忌廉湯同香煎草蟹肉餅打頭陣。香煎草蟹肉餅,口感焉焉韌韌,好香蟹肉味,正!西蘭花忌廉湯,使用西蘭花調配,味道恰到好處,相當清新。餐包孖住上,任君選擇。YEAH,終於到主菜啦,期待已久~香煎雞胸釀芝士配菠蘿沙沙來幾張多角度特寫先!!(按:流緊口水中)食材:香煎雞胸釀芝士,菠蘿沙沙,紫薯蓉,茄子及脆肉瓜等配菜香煎雞胸釀芝士,煎得表面有點脆,口感,味道都很高水準,再配菠蘿沙沙,食左返唔到轉頭。加上用紫薯蓉代替薯菜或飯,是很小有的,依個配搭好新鮮,有很大的味覺衝擊,I lo
唔講咁多,去圖!!! 10月的時間正是HALLOWEEN的月分,餐廳亦佈置了裝飾,增添了不少節日氣氛。 在一個燈光昏暗的環境,再加一棧蠟燭點綴一下,好有FEEL喔,約埋另一半黎食就更加very good la。 來睇下佢地個MENU先,Set Dinner價錢合理,食物亦相當豐富,頭盤以至 甜品都有。我就揀左香煎雞胸釀芝士配菠蘿沙沙做MAIN COURSE,揀佢原因好簡單,因為我中意食菠蘿: ) 同埋好少會見到用菠蘿沙沙做伴菜,真想試下!
我揀左一個西蘭花忌廉湯同香煎草蟹肉餅打頭陣。 香煎草蟹肉餅,口感焉焉韌韌,好香蟹肉味,正! 西蘭花忌廉湯,使用西蘭花調配,味道恰到好處,相當清新。 餐包孖住上,任君選擇。
YEAH,終於到主菜啦,期待已久~香煎雞胸釀芝士配菠蘿沙沙
來幾張多角度特寫先!!(按:流緊口水中) 食材:香煎雞胸釀芝士,菠蘿沙沙,紫薯蓉,茄子及脆肉瓜等配菜
香煎雞胸釀芝士,煎得表面有點脆,口感,味道都很高水準,再配菠蘿沙沙,食左返唔到轉頭。加上用紫薯蓉代替薯菜或飯,是很小有的,依個配搭好新鮮,有很大的味覺衝擊,I love it! 仲有 甜品及花茶,會否太豐富喔,哈~大滿足!
性價比:5星 (哈!我諗唔到理由唔比爆星)
推薦~~~