2010-08-26 128 views
第一次到青衣飲茶, 見到青衣城分別有4 間酒樓: 粵翠軒' 稻香'潮樓'聯邦皇宮.稻香'潮樓'聯邦皇宮我都食過, 所以就揀左粵翠軒.入到去沒有人帶位, 咁岩有個海景位置, 落地大玻璃旁, 我同母親二人二話不說便坐下.點心的選擇不太多, 都是大路點心.因為是下午茶的關係, 粵翠軒有幾款點心是特平,中點 $ 12.X , 大點$ 14.X , 價錢不貴. 但如果非下午茶/ 早茶, 大點便索價$ 20 .看看他的餐牌, 原來是MX 集團的.我點了燒賣, 粉果, 排骨陳村粉, 叉燒包, 奶皇包等了一會, 點心才送上, 相信是即叫即蒸的, 燒賣的樣子好吸引, 大大粒, 可是不太有鮮味, 蝦不夠爽. 粉果的皮很簿, 但簿得黎不易穿, 饀料也惹味, 粉果值得推介!!排骨陳村粉: 陳村粉吸晒D 汁, 很好味, 排骨不肥而且軟硬適中, 只是略遜一籌是太少陳村粉,不過排骨就足夠, 有五件.奶皇包是特平點心之一, 只要$9.8 , 真係幾抵食! 奶皇包的包幾軟熟,而且 我覺得比較甜.很香咸蛋黃味, 但饀料是流沙的, 這叫流沙包是否比較合適呢?叉燒包新鮮滾熱辣, 一籠兩個, 沒有什麼特別.食完之後我仲唔夠,

稻香'潮樓'聯邦皇宮我都食過, 所以就揀左粵翠軒.

看看他的餐牌, 原來是MX 集團的.

我點了燒賣, 粉果, 排骨陳村粉, 叉燒包, 奶皇包

等了一會, 點心才送上, 相信是即叫即蒸的,

燒賣的樣子好吸引, 大大粒, 可是不太有鮮味, 蝦不夠爽.

不過排骨就足夠, 有五件.

叉燒包新鮮滾熱辣, 一籠兩個, 沒有什麼特別.

食完之後我仲唔夠, 加多左個百花釀魚肚和雞扎

百花釀魚肚的魚肚大大件, 但百花味道比較像墨魚, 但百花不應是蝦嗎?無論如何, 這味道

不錯就是了.

雞扎細細件, 硬硬的腐皮包著火腿, 魚肚, 雞, 冬菇, 這個味道尚可, 但太細件了, 不推介!

結帳 7 個點心, 兩個茶錢, 加一, 先一百二十元到, 服務也不錯!
食了兩粒.
百花釀魚肚
雞扎
粵翠軒的環境
2010-08-24
$60 (Tea)
食了兩粒.
粉果.