2015-06-16 1477 views
之前喺中上環果頭返工,好多時都會去食9記,不過條隊真係長到十幾卡火車咁長,相信都要等到2046先有得食,加上天氣炎熱,幸好同行友人立即果斷放棄轉戰另一家粉麵去到門口D牛腩汁味已經飄緊出黎,連食開清湯腩既我都流晒口水,加上唔算多人,冷氣十足,地方尚算OK(我諗冇人去食粉麵都要食景卦?)友人話一定要試牛筋,基於每次叫牛筋都有賭命既感覺,一個唔好彩叫正碗炆未夠火候的,慘過去死,咁我就叫左牛筋腩河,另外再點左碟醉雞腳大家分享或者唔算多人,都算幾快手有得食估唔到咁大驚喜,最估唔到D牛腩都唔及牛筋, D牛筋要炆到入晒味, 無返咁耐火喉功夫都唔掂. D老水入味得黎又唔可以過咸,重要有DD陳皮味既回甘,食落要爽之外唔可以太難咬, 最正的要有返DD膠既口感唔會淋到會入口即溶,唔會有炆得太耐果種感覺,

或者唔算多人,都算幾快手有得食

2015-06-12
$50 (Lunch)