2018-02-24
今日去咗銅鑼灣搵野食,經過呢個百樂商場排曬長龍,咁岩醒起朋友介紹過呢度12樓有好野食,就衝咗上去食。原黎呢間野就係心之食堂,係食日式野,首先我地叫咗呢個芝士炸雞,因為我係一個芝士迷,芝士炸雞仲係啖啖肉,應該好好食,之後就叫咗一個心之蛋卷,個蛋卷上面有畫心心同埋寫咗個の字,而入面就有三文魚芝士痛買蟹子,都係好夾嘅材料,所以就叫咗了,另外我地仲叫咗石板黑松露牛油帶子我個人都超級鍾意黑松露,所以無法抗拒。跟住我地叫咗個主食,就係蒜片牛柳粒石鍋飯同埋兩個個名幾得以嘅邪惡包同埋一杯野飲,叫做藍蝶花白桃乳酸。首先黎嘅邪惡包同埋心の蛋卷,邪惡包原黎係兩片帶子中間夾住一片鵝肝,再用紫菜包住帶子同菜,睇幅相都可以見到佢個帶子都幾厚切嘅,同埋佢嘅鵝港真係好靚,食落去佢個紫菜仲係脆脆地,成個味道都好夾,之前未試過咁嘅配搭,所以真係好特別。不夠如果佢個鵝肝味再濃d就會再好食d。跟住佢個心之蛋卷:我地一切開,d芝士流曬出黎,好香,不過佢嘅三文魚同埋蟹子唔係分佈得好平均,某d位會好多三文魚而另一d位就冇乜餸,跟住佢有個心心同有個の字喺個面度所以打卡都幾靚。之後黎嘅就係石板黑松露牛油帶子(4粒),一黎到就超級香黑松
本身我地睇落去以為好少飯,點知挖下挖下發覺佢個份量都幾多,一個人食可能食唔曬,食落佢d牛柳粒好淋,本身仲以為會好硬添。挖到底有飯焦,我好鍾意食,佢個面都有好多蒜片,但同平時食嘅有d唔同,佢唔會炸到好似薯片咁脆,我個人就幾鍾意食嘅,但可能有人會覺得好辣,因為有d蒜係會有d辣。