1K
2023-04-11 5235 views
尖沙咀一帶很多食肆, 今晚選擇一間裝修及位置也比較特別, 於西九龍 ELEMENTS 圓方金區, 演薈廣場頂樓的天枱位置, 好空曠, 店名:  魚塘鴨子.我們六人坐長枱, 燈光暗暗, 像西式餐廳, 茶具餐具也不錯. 叫了兩客 陳醋小排骨,  肉質亮澤度好, 不肥膩, 幾夠香口,  肉質稔,  調味適中.椒鹽九肚魚, 即叫即制,  熱騰騰, 賣相吸引, 香脆好食.片皮鴨一隻,    外皮很脆又香口,  鴨肉分切開了,  冇騷味肉質嫩滑, 而且十分厚肉, 份量絕對足夠 6 個人吃 .旁邊 配上薄餅, 雖然用蒸籠 , 但有點太硬, 要麻煩店員退換.  其他配料有蔥, 西芹,  醬汁美味. 松子黃魚, 這是我們最喜愛的上海菜, 食上海菜必食.  黃花魚炸得金黃香脆, 外脆內嫩, 配上酸甜汁, 好開胃. 洒上松子仁,  鮮蝦, 更增強口感.北京醬肉煎餅,  外皮品鬆脆香口, 好食.龍雞煲, 雞肉頗嫩沒有煮過火, 味道普通.  砂鍋津白,  個汁做得好好, 帶點奶油味, 津白就好清甜, 連埋金華火腿一齊食, 配搭得宜. Element 泊車有優惠,  感覺在魚塘鴨子吃飯方便, 又好 relax.
陳醋小排骨
椒鹽九肚魚,
片皮鴨一隻
松子黃魚
北京醬肉煎餅,  外皮品鬆脆香口, 好食.
北京醬肉煎餅
雞煲, 雞肉頗嫩沒有煮過火, 味道普通.
龍雞煲
$310 (Dinner)
陳醋小排骨
椒鹽九肚魚,