2022-10-20
香港拉麵店選擇真係好多,金鶴已係香港開業多年,終於有機會試下,原來金鶴是香港既拉麵品牌,真係孤陋寡聞宜家先知😳,有點慚愧🫣佐敦店既裝修以和風為主調,門口個圓形玻璃窗上既白鶴更加係日本既象徵,係我面前企左隻達磨既R@bbrick,又靚又招財,餐廳主打雞白湯拉麵、鰻魚飯&串燒小食,仲有酒提供雞白湯拉麵奶白色既雞湯看落好吸引,先嚐一口湯底,有雞湯既咸味,但就無雞既香同帶甜既味道,2片雞肉同1片大大塊既豚肉叉燒鋪係碗邊,以低溫慢煮而成,食落都唔會覺得榎口,另外仲有一份炸牛蒡,可以當小食就咁食或放入拉麵一齊食都得,拉麵既粗度比我想像中粗,整碗拉麵份量十足,所以食到一半都已經好飽環境相當不錯,但雞白湯拉麵我就覺得不過不失,未去到驚為天人既程度,同埋2:30pm後結賬就要加一真係有點摸不着頭腦,唔係少人既時候反而平d吸引顧客架咩😅
雞白湯拉麵