2021-12-25
今年平安夜有得早收工,就約埋男朋友一齊去食呢個人人都讚好既和風🇯🇵甜品店,雖然都有咸食但我今次係因為甜品而去😂😂4點半左右去到,以為要排隊點知竟然冇乜人即刻入得。基本上我去之前已經決定好食咩,但因為人均消費係$100 所以我地要叫兩樣野。最後我地叫左一個和栗mont blanc (可以自選唔同口味既雪糕同班戟)同一個焙茶雪山。首先個和栗mont blanc 賣相已經打卡度十足,份量就唔似網上相片咁大,係一個人都食得曬既size😂 啲栗子紗織好細滑同好重栗子味,我第一次食呢類既甜品,感覺上好似食緊麵咁🤣🤔 切開入面就見到個班戟同自選既紫薯雪糕係中間,班戟本身就冇乜特別,雪糕有啲細個,唔知係咪因為溶曬🥺🥺🥺 食到一半就開始feel 到飽同開始覺得有啲甜,但最後都食曬😎至於個焙茶雪山,佢應該係用啲蛋白mix 埋啲焙茶再焗? 所以個質地好似蛋白蛋糕咁,不過入面就有好多焙茶既餡料。 我個人就覺得佢焙茶味有啲太濃,搞到有啲苦,可能係我唔識欣賞🤷🏼♀️🤷🏼♀️ 佢中間一樣係有個原味班戟同埋有個雪葩咁既野,中間果part 係ok 既😂賣單果時店員仲會比啲糖我地refresh 下個口,都幾細心😌👍🏼總括
總括而言,我試過一次就ok, 未必會去第二次。兩人$315 落樓