📍惠 Sushi Kei🏠灣仔謝斐道161號金聲大廈地鋪𓌈灣仔| CP值高配搭得宜的廚師發辦 @sushikeihk_omakase平時最鐘意食日本菜,特別係Omakase 😍見Sushi Kei口碑都唔錯,感覺幾好 🎏所以決定黎試一試先😊 首先去到店環境十分之舒適,座位亦坐得舒服 💯🍣 Omakase Lunch Set Saku 咲 🍣 $1080Sushi Kei嘅午市Omakase套餐(價值:$1080)有蒸蛋、五款刺身、六款壽司、一款熟食、湯和甜品!前菜🍅日本蕃茄 凍凍地酸酸甜甜 柚子醬汁酸味醒神 很開胃喔❗❗刺身🔪平政薄切🐟 用上柚子皮和紫蘇花, 食落口好清香😍深海池魚 🐟 用上網燒逼油份出來 油脂較多口感較濃厚😇生蠔🦪 鋪上了金箔 蠔味鮮甜 充滿海水味 好creamy🤤野生拖羅 🐟 非常厚身,咬落入口即溶化 刺身極品中之極品✔️銀杏蒸蛋 🥚蒸蛋好滑好香,加入銀杏口感幾特別😚 燒鰻魚 🐟 燒得好香!好厚肉 脆卜卜好好味 ‼️六貫握壽司🍱金目鯛壽司 🍙魚味好重 肉質彈牙鮮甜! 北海道帆立貝壽司 🍙 超級鮮甜肥美‼️ 口感厚實 👅👅白蝦壽司 🍙 白蝦好晶瑩剔透!
📍惠 Sushi Kei
🏠灣仔謝斐道161號金聲大廈地鋪
平時最鐘意食日本菜,特別係Omakase 😍
見Sushi Kei口碑都唔錯,感覺幾好 🎏
所以決定黎試一試先😊

首先去到店環境十分之舒適,座位亦坐得舒服 💯

有蒸蛋、五款刺身、六款壽司、一款熟食、湯和甜品

前菜
🍅日本蕃茄 凍凍地酸酸甜甜 柚子醬汁酸味醒神 很開胃喔❗❗

刺身🔪
平政薄切🐟 用上柚子皮和紫蘇花, 食落口好清香😍
深海池魚 🐟 用上網燒逼油份出來 油脂較多口感較濃厚😇

生蠔🦪 鋪上了金箔 蠔味鮮甜 充滿海水味 好creamy🤤

銀杏蒸蛋 🥚蒸蛋好滑好香,加入銀杏口感幾特別😚
燒鰻魚 🐟 燒得好香!好厚肉 脆卜卜好好味 ‼️

六貫握壽司🍱
金目鯛壽司 🍙魚味好重 肉質彈牙鮮甜!
北海道帆立貝壽司 🍙 超級鮮甜肥美‼️ 口感厚實 👅👅
白蝦壽司 🍙 白蝦好晶瑩剔透!食落蝦身好彈牙 蝦味勁濃勁出 🦐
海膽壽司 🍙 超級鮮甜肥美,一啲腥味都冇 ,好好食🥰

碟魚魚邊壽司 🍙 軟嫩肥美超重油份~ yummy 🍶

昆布麵豉湯 湯底更濃郁 底部有大量昆布增加風味 🥣

▪️甜品
🍈日本密瓜 真係超級清甜 甜度相當驚人 🥄🥄

食完都唔夠喉 有去左旅行嘅感覺,非常enjoyable嘅下午🥰