2018-06-20
端午節去城門河睇完爬龍舟,順便沙田半日遊。大熱天時行到攰攰地,見到有間甜品店,即入歇一歇。店舖裝修唔錯喎,全店都係粉紅色仲有D 人造樹裝飾一下。座位闊落冷氣足,雖然位處繁忙的馬路邊,但都令人覺得好舒服好 calm 。餐牌選擇多,有窩夫類、沙冰類、椰皇類同傳統中式糖水類。我地不約而同都俾佢既招牌椰皇甜品吸引了。我食的榴槤飄香椰皇子 $56, 平時一個榴槤唔會食得曬,口痕的話最好都係去甜品舖食。上層榴槤是比較爽身淡味,估計是金枕頭。份量不少,足夠過口癮。佢仲有D粒粒西米,係脆脆的,好有咬口。配合椰汁味沙冰,夠凍又可口。下層係用椰青水造成的果凍,好清甜。食到最後,椰肉都是鮮嫰的,可以食埋,好滿足。一個甜品可以做到咁多不同口感,算好成功喎!朋友叫的鮮果鮮奶椰皇子 $45,結構其實同榴槤椰皇子一樣,只係面層嘅榴槤換咗做鮮雜果,再加上透明喱哩粒粒。但顏色就鮮艷好多啦,你睇幾吸引 ! 佢食完都話 good 。而另一位人兄就話好熱要飲D消暑飲品,佢㨂左益力多沙冰$28。佢話好似飲緊好多枝益力多咁,大滿足!佢仲有個自助corner,可以免費斟水果茶。水果茶雖然淡淡地,但食完甜品用來清一清都唔錯。呢間甜品
呢間甜品幾好,又有heart ,會encore!