2023-07-21
聽聞呢間Firebird係啱啱喺東薈城新開嘅居酒屋,主打燒物同創意料理餐廳環境都幾寬敞,以柔和淺木色和灰色為主調,係我鍾意嘅風格跟著想介紹吓呢幾款比較特色嘅食物:重量級火焰原隻雞腿($138)呢個絕對係打卡一流既菜式!店員會係石板上倒入威士忌後點火火焰後令雞腿外層更香脆惹味,好睇又好食!但要記得影相嗰陣要鏡頭遠少少,因為個火都大大哋, 隻手都差啲焫到海鮮燒盛合($198)有北海道珍寶帆立貝、日本生蠔同珍寶大蝦各一隻,上菜時會配埋燒烤爐比我哋自己燒三款海鮮都好新鮮, 自己想食邊樣先燒邊樣,都唔錯, 不過個燒烤爐就有啲大個, 如果張枱細就會有啲逼。即燒九州產霜降A4和牛 ($448)呢個即叫即燒的日本產霜降A4和牛肉眼肉質嫩滑油脂均衡, 上菜時配左岩鹽、炸蒜、山葵及醬油3款調味料,可以配搭個人口味! Tiffany Sour HK$78 平時去居酒屋都係飲啤酒或者清酒,今次試左Tiffany Sour,店員話呢杯cocktail以日本清酒及藍橙酒作基調,再加入益力多同菠蘿汁清爽甘甜非常容易入口,可以試到咁有特色嘅cocktail, 好有驚喜! 總括黎講呢到啲食物質素唔錯都,飲品會有驚喜嘅餐
餐廳環境都幾寬敞,以柔和淺木色和灰色為主調,係我鍾意嘅風格
跟著想介紹吓呢幾款比較特色嘅食物:
重量級火焰原隻雞腿($138)
呢個絕對係打卡一流既菜式!
店員會係石板上倒入威士忌後點火
火焰後令雞腿外層更香脆惹味,好睇又好食!
海鮮燒盛合($198)
即燒九州產霜降A4和牛 ($448)
Tiffany Sour HK$78
總括黎講呢到啲食物質素唔錯都,飲品會有驚喜嘅餐廳!