早排同朋友去咗灣仔一間有成18年歷史嘅老牌居酒屋度食飯,入面環境超日系,食物水準亦比我哋想像中高,連一向嘴刁嘅朋友仔對佢都冇乜挑剔🥰我地食左:⬇️⬇️🌟SEASONAL DINNER SET🌟 $980 for 2✨季節雜錦先付✨▫️京都腐皮配魚籽豆香濃郁既綿軟腐皮同咸香爆漿既三文魚籽呢個組合,無論係味道定係口感方面都勁有層次,碰撞得唔錯😉▫️沙律▫️海帶秋葵水雲酸酸甜甜又夠凍,系一個出色嘅開胃小菜!✨碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅✨吞拿魚腩碎油潤鮮味又粉嫩,用好脆口既紫菜脆餅包住食香而不膩,幾有特色!✨店長推介壽司8件✨▫️野生拖羅油花靚到好似雪花咁,入口滿嘴魚油甘香,香味仲要好持久❤️▫️海膽橙黃色嘅海膽份量唔少,味道甘甜;creamy質感,入口即溶,正到不得了😘▫️左口魚魚味清淡重油份,超嫩口!▫️深海大池魚油潤肥美,入口超有油脂感▫️池魚爽口鮮甜,脂肪比例適中▫️帶子鮮甜爽實,色澤透亮▫️響螺集鮮甜爽脆於-身嘅響螺刺身好大塊,朋友對佢超滿意😀壽司上台之前入面啲壽司飯全部已經用咗豉油調味,呢個細節位夠哂貼心,值得一讚!▫️深海甜蝦甜蝦甜度好高,又軟又糯真心正🫶✨夏之野菜天婦羅 6件✨▫️明太子青椒🫑▫️粟米餅🌽▫️冬菇▫️南

我地食左:⬇️⬇️

✨季節雜錦先付✨

▫️京都腐皮配魚籽

▫️沙律

▫️海帶秋葵水雲

酸酸甜甜又夠凍,系一個出色嘅開胃小菜!

✨碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅✨

✨店長推介壽司8件✨

▫️野生拖羅

油花靚到好似雪花咁,入口滿嘴魚油甘香,香味仲要好持久❤️

▫️海膽

▫️左口魚

魚味清淡重油份,超嫩口!

▫️深海大池魚

油潤肥美,入口超有油脂感

▫️池魚

爽口鮮甜,脂肪比例適中

▫️帶子

鮮甜爽實,色澤透亮

▫️響螺

集鮮甜爽脆於-身嘅響螺刺身好大塊,朋友對佢超滿意😀

▫️深海甜蝦

甜蝦甜度好高,又軟又糯真心正🫶

✨夏之野菜天婦羅 6件✨

▫️明太子青椒🫑
▫️粟米餅🌽
▫️冬菇
▫️南瓜
▫️番薯🍠
▫️茄子🍆

野菜種類豐富,全部都炸到金黃酥脆又乾身,睇到都充滿食慾;

外層粉漿好夠薄,-d都唔厚粉;入口個種外脆內軟、輕薄唔油嘅口感,真係令人欲罷不能💕食到停唔到口!

✨鰻魚茶碗蒸✨

滑捋捋既蒸蛋入面有2大塊鮮香柔軟冇碎骨既醬香鳗魚,食得夠晒過癮,真正嘅落足料👍🏻

✨燒地雞三味✨

▫️地雞

脂肪唔多嘅地雞肉質細緻,肉香濃郁,簡單用d鹽調味就已經超好食!

▫️地雞翼

燒到皮脆肉嫩既雞中翼冇骨之餘,入面仲包住d好香口嘅明太子,食落鹹香惹味,勁想食多幾隻🤭

▫️雞肉丸

帶點焦香嘅雞肉丸質感鬆軟,內裏夾雜住d雞軟骨碎,好有口感❗️點埋日本蛋食仲更加滑同香添‼️

✨夏之味噌湯✨

新鮮紫菜味噌湯嘅味道比一般嘅麵豉湯更加清甜順喉,埋尾飲返碗,感覺好實在!

✨雪糕✨

熱情果雪糕

✨日本益力多乳酸梳打✨$45

益力多原味好重,有梳打既加持感覺更加清爽

✨巨峰乳酸梳打✨$45

香甜濃郁又夠氣,2隻味都好啱夏天飲‼️

🏮六角

📍灣仔光明街6號地舖

港鐵金鐘站F出口,步行約8分鐘

#香港 #香港美食 #日本菜#灣仔美食#灣仔#高質#美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover