2010-09-07 47 views
因為對上手舖位的Oliva印象麻麻, 所以間餐廳開咗幾個月, 昨日至第一次幫襯.之前經過好多次㗎啦, 佢門口冇乜食物圖片, 得張A4好plan的餐牌, 唉吔咁即係明恰我老花喎, 我老公話搭巴士經過幾次, 至見到餐廳個名, 知係西餐, 又唔明3R主打賣咩菜, 所以冇幫襯意欲.直至上星期經過, 佢整咗個靚仔少少的大餐牌擺出街,有相睇, 至有少少信心.講咗咁多, 其實係覺得間餐廳老闆唔識宣傳, 今時今日真係好蝕底㗎.我地點咗2個SET LUNCH, @$58, 午餐不用加一. 兩個餐都包括墨汁麵包, 蕃茄湯, TEA OR COFFEE.正如其他食評話齋, 個墨汁包係home made的, 味道雖然冇乜大大驚喜, 但首先俾人一份誠意, 幾難得吖.1. 我點了豬扒(餐牌個名靚啲㗎,但我唔記得lu), 塊豬扒煎得稍為過火一點, 好在我牙力唔錯, 咬落又幾有豬味, 證明佢用的食材幾高質素, 如果要彈, 就係伴碟的翠玉瓜&紅蘿蔔切得太大塊, 响個碟度碌來碌去好難切, 不過呢樣只係小瑕疵啫, 份豬扒我俾90分.2. 老公點了三文魚意粉, 塊三文魚柳成半隻手掌大,自己買都唔平㗎, 呢度收$58, 佢賺的

2. 老公點了三文魚意粉, 塊三文魚柳成半隻手掌大,自己買都唔平㗎, 呢度收$58, 佢賺的真是微利. 不過碟三文魚用個長方形的高身碟上, 塊魚size咁大, 想先食下面的意粉就有難度, 我覺得佢用個大圓形深碟感覺上會華麗啲囉.

仲有仲有, 間餐廳爿牆掛了好多奬牌, 不過似醫生開診所多過餐廳, 真係可惜.

咁長氣, 係覺得間餐廳幾有heart, 值得佢收呢個價位, 希望佢喺大埔企得住腳, 唔使我下下出城搵食.

下次可以去dinner

2010-09-06
$58 (Lunch)