2023-08-17
突然間,好想食串燒,係朋友嘅推介之下,專程嚟到呢間喺柯士甸附近嘅串燒店。雖然店舖名有個川字,以為係比較中式風格,但原來入到舖頭之後覺得比較似日本嘅居酒屋。佢嘅餐牌選擇真係非常多。 整體來講,串燒嘅質素都幾好,唔會太重口味,食完唔會口渴口乾。《燒鮮白鱔》$68最鍾意嘅串燒之一,燒白鱔都幾厚身,咬落去多汁,同埋有魚味,唔會因為過多嘅醬汁而搶走咗個鮮味。《川辣酒煮東風螺》$68東風螺好入味,而且食唔到有沙,所以都新鮮,呢個唔係太辣,所以可以嗌。《燒腐皮黑松露海鮮卷》$42呢個唔係周圍都食到嘅串燒,本身都鍾意黑松露嘅,我覺得幾有新意,好香黑松露味,食落彈牙,唔錯。《燒日本豚肉腸拼盤》$48呢個腸仔比較幼身,但係燒得好似脆皮腸咁,好好味,咬落有汁!《黑松露芝士牛油焗金菇菜》$48食串燒一定要食金菇!除咗牛油之外,仲有黑松露同芝士,而芝士喺鋪喺最底,可以成塊整起佢黎食,好正,金菇綜合晒呢幾大精華,好好味。《日本蟹肉炒飯》$138聽聞呢度嘅炒飯都唔錯,所以試咗呢個蟹肉炒飯,份量都幾多,同埋每一啖都食到蟹肉,足粒,粒粒分明,推介。其實仲有好多串燒,不能盡錄,整體嚟講呢間串燒店質素真係唔錯,有機會會
《燒鮮白鱔》$68
《川辣酒煮東風螺》$68
《燒腐皮黑松露海鮮卷》$42
《燒日本豚肉腸拼盤》$48
呢個腸仔比較幼身,但係燒得好似脆皮腸咁,好好味,咬落有汁!
《黑松露芝士牛油焗金菇菜》$48
《日本蟹肉炒飯》$138
其實仲有好多串燒,不能盡錄,整體嚟講呢間串燒店質素真係唔錯,有機會會再幫襯。