2019-11-11 65 views
週六晚上黎到依間位於銅鑼灣既 Ember,雖然銅鑼灣畀人感覺係鬧市,呢間餐廳距離地鐵都要行十分鐘, 方便得來附近嘅環境都算比較靜。如果想同朋友食餐飯傾下偈, 就最好不過。一入門口就畀呢度嘅格調吸引住, 店舖一邊嘅酒吧超有feel, 當晚仲見到有兩三個人坐喺吧枱度飲酒傾計。 而我哋未食晚餐嘅兩個人就去另一邊坐低 慢慢叫嘢食 我哋兩個女仔每人叫咗一個晚餐,分別係一份烤羊扒, 同埋一份蟹肉蟹粉海鮮汁意粉。晚餐基本已經跟咗餐湯, 因為想試多啲唔同嘅嘢,我哋upgrade咗其中一個餐廳做龍蝦湯, 仲加多咗份鵝肝。飲品方面因為我哋兩個都唔飲得酒,有啲可惜,但係呢度都有幾款mocktail嘅選擇~ 最後我哋叫咗Nutea Punch 同埋 Mango Tannin。當晚嘅餐湯係cauliflower, 無論係餐湯定龍蝦湯都跟咗蒜蓉包。龍蝦湯一擺上枱個下,就已經完全聞到係幾咁足料🤤第一啖飲,係飲過最濃既龍蝦湯😍 用個頭同埋啲膏煲出黎既味道,好鮮味。另外,龍蝦湯入面亦都有兩舊幾大既蝦肉,係爽口既👍🏼冇梅既感覺🤤湯之後係前菜: 鵝肝!!仲大塊過舊多士!! 通常鵝肝好唔好食一切落去嗰下就知道,表面有少少脆,

Mango Tannin; Nutea Punch

龍蝦湯

湯之後係前菜: 鵝肝!!仲大塊過舊多士!! 通常鵝肝好唔好食一切落去嗰下就知道,表面有少少脆,入面滑嘟嘟咁就最好食。呢嚿鵝肝完全唔騷又無筋,作為一個前菜,令我不禁對之後嘅一餐都好有期待🤤
鵝肝

烤羊扒處理得好好,睇相都應該睇得出,french cut 去除左多餘嘅骨同皮上嘅肥膏, 除左食起上嚟方便, 味道上唔會咁騷同埋肥膩。整體上羊扒好香, 伴碟嘅薯仔超級軟綿綿, 仲有一種烤過嘅香氣。 上碟嘅時候仲有跟埋黃芥辣同薄荷醬, 鍾意點食法都ok 👍🏼呢道菜真係完全唔簡單呀 👍🏼
烤羊扒

另一道菜係蟹肉蟹粉海鮮汁意粉。我會形容為好足料嘅意大利粉,因為真係好少見生拆蟹肉意粉係有咁多蟹肉,一絲絲咁同啲意粉混合埋一齊,配合埋檸檬皮令成個味道好清新。 值得一提嘅係我從來冇見過西餐意粉係有咁大兜!! 三四個朋友一齊share都唔係問題 😆😆😆

蟹肉蟹粉海鮮汁意粉

嚟到成餐飯嘅尾聲喇,本身我哋都諗住就咁飲下野傾完偈就走。但侍應話今晚嘅甜品係熱情果芒果 mousse,我哋又心動叫咗一份兩個女仔share食。其實明明已經好飽㗎喇,但呢個蛋糕酸酸甜甜咁樣完全唔膩。作為一個餐後甜品非常合適,為我哋今晚嘅晚餐畫咗一個完美嘅句號。🍰
Passion fruit Mango mousse

最後值得一提嘅係,黎之前用Openrice預約仲有八折優惠!!
2019-10-26
Mango Tannin; Nutea Punch