2013-11-05 23 views
前幾日朋友仔生日, 去左佢一直想試既 “涮得棧”, 本身想打邊邊既, 不過條友去到見到個菜單, 又突然話想食小菜, 真係比佢激死!! 不過佢生日就比佢話下事啦! XD佢係海鮮怪來的! 所以我地就佢叫左好多海鮮, 有: 避風塘大肉蟹, 蒜茸粉絲蒸聖子皇及合桃沙拉蝦球。聖子同蟹都好鮮, 好好肉! 值得一提是個蟹, 少少辣又好好肉, 食落好入味, 連D殼都炒得趣趣的, 我連肉連殼一起吃, 非常的野味! 聖子隻隻都好肥, 連蒜茸粉絲一起吃, 清得來又有D蒜味, 很不錯! 至於個蝦, 咬落好彈牙, 連埋沙拉及合桃食口感好好!差不多食到中段, 我地先發現原來沒有叫菜!! 所以拿拿聲補叫了一道四合一的蔬菜: 農家四合菜! 味道不可以說是驚喜, 不過這個組合的確是新鮮, 可以一次試下唔同款式的蔬菜!由於我地幾個都是女孩子, 所以主菜叫了不多, 反而最後留力叫左好多甜品XD有香芒布甸, 楊枝金露同桂花糕! 我自己最喜歡的是楊枝金露, 一般出面食因為有太多西柚, 所以味道都比較苦澀, 但這個卻味道得宜, 不太甜又不太澀, 我自己就吃了一大碗。朋友就比較喜歡桂花糕, 她說清香得來又好有咬勁, 她自己一個就鯨
避風塘大肉蟹
農家四合菜
香芒布甸, 楊枝金露同桂花糕
有香芒布甸, 楊枝金露同桂花糕! 我自己最喜歡的是楊枝金露, 一般出面食因為有太多西柚, 所以味道都比較苦澀, 但這個卻味道得宜, 不太甜又不太澀, 我自己就吃了一大碗。朋友就比較喜歡桂花糕, 她說清香得來又好有咬勁, 她自己一個就鯨吞左3件呢!!
2013-10-30
Celebration