朋友生日話要再黎食,今次同埋小朋友一齊食,我地有7個人,叫左好多個餸食。~先黎個自家制金湯豆腐,外脆內軟,一碟有8件有兩款錎,一款係豆腐,另一款係玉子豆腐,底層係南瓜汁,我通常都會淋汁一齊食,好有口感又脆又軟,面層的紫菜又好食。~煎蠔餅,煎到很金黃色,圓形餅,面層似蜂巢入口很鬆化,唔同平時食潮州菜的蠔餅,可以一試啊…~灼蝦,必叫,蝦又大隻,份量又多,呢個價錢,其他地方食唔到,真係好低食。~蒜蓉粉絲蒸聖子,個聖子都大隻,煮的時間剛好,唔會過熟,好入味。~蒜子骨,剛到已聞到很香的味道,入口有些辣,我用紙巾印乾面嗰層辣味,我唔係太食到辣,但朋友話唔算辣,但都係嗰人口味啦…值得推介。~脆炸金沙蝦球伴沙律,必叫,面嗰層咸蛋黃漿很脆好入味,內層的蝦都很大隻,十分推介啊…~最後叫左個白菜仔同豉油皇炒麵,個炒麵,一定要食,炒得好好食,但要等好耐,次次叫都要等差不多半小時,下次一定要落頭輪單,即刻叫定炒麵先。

金湯豆腐
煎蠔餅