2018-11-25
我哋八點半到,門口有幾個人排緊隊。門口係咁既, 比較窄,但吾緊要啦,野食質素先取勝嘛😛趁等位嘅時候,梗係睇吓有咩食啦!😍有刺身、壽司、手卷、炸物、燒物、煮食、一品料理、甜品、飲品.......大喜屋基本嘅嘢食種類其實都有齊晒😆等我逐款介紹下先😋刺身餐牌有皇冠既都係推介食物,刺身既推介係池魚王同蟹腳,咁我地當然有叫啦😋池魚王果然夠鮮甜,令人忍唔住一食再食。個人就覺得個蟹腳一般。其他款嘅刺身我地都有試下,我個人都推介三文魚,因為好鐘意食,所以都叫左幾多件。果然冇令我失望,首先睇落去色澤明亮,每一件都幾厚身下,食落去口感肥美,真係好好味呀!而我最鍾意嘅刺身其實係甜蝦😍😍,因為真係名副其實好甜,又有入口即溶嘅感覺,我都忍唔住encore左三次!壽司&卷物壽司雖然比較細件,但勝在款式比較特別,同埋細細件無咁易覺飽,我先至可以叫多幾款試多d😋個人最鍾意係芝士鰻魚卷😍😍,芝士味好濃郁,同個鰻魚味道配搭幾好,所以呢款我都有加單,其他款式味道吾差,但就無令我留底好特別既印象,一試無妨既😛燒物燒物只係叫咗燒菠蘿同燒翠玉瓜,兩個燒物我都好鍾意,尤其係燒翠玉瓜,估唔到燒完之後都好juicy ,食落去非常清甜,
等我逐款介紹下先😋
刺身
壽司&卷物
燒物
燒物只係叫咗燒菠蘿同燒翠玉瓜,兩個燒物我都好鍾意,尤其係燒翠玉瓜,估唔到燒完之後都好juicy ,食落去非常清甜,我同朋友都encore呢個左兩次,至於個燒菠蘿就相對失色,但其實都幾好味,係燒得比較乾。
炸物
比我想像中好食,擺上台嘅時候仲係熱辣辣,應該係新鮮即炸。 咁多款炸物,一定要食一口芝士同榴槤貓山王。三角形果舊係一口芝士,圓形波波既樣係榴槤貓山王。一口芝士入邊真係好多芝士😍😍雖然食落去好滯,但真係令人好滿足。至於榴槤貓山王更加令人回味無窮,如果你同我一樣係榴槤控,咁你一定唔可以錯過,因為佢真係勁重口味,好好食😍😍我總共食左3粒🙈
煮食
叫咗蟹粥同燉雞湯,蟹粥係推介,同意真係必食,個粥好足料,見到好多蟹腳,食落綿綿地又有蟹香,但大家食既時候要小心碎骨。我朋友覺得小咸,但我覺得岩岩好,同埋食左咁多生冷野食番碗熱粥岩晒。我地叫左一人一碗蟹粥都食得晒😋個雞湯都係足料又濃味,兩個人share岩岩好。
飲品
飲品除左雪櫃既罐裝飲品之外,仲有幾款果汁同清酒,我哋除咗攞住解茶之外,就叫咗杯熱清酒,支酒都幾易入口。
甜品
每人都會送一杯Häagen-Dazs雪糕,仲要有得簡季節限定口味。我叫咗一杯芝士麻薯,我朋友就要焦糖味兩個都好好食😍我地食得好飽都試左幾款甜品,其他款式黎講我覺得抹茶大福都幾好食,唔會太甜,外皮煙靭,食到淡淡的綠茶味。
整體覺得呢間cp值幾高,雖然食物款式可能未夠其他大喜屋咁多,但勝在每樣質素都幾好,而且環境吾錯,坐得幾舒服,會再黎食呀😋