2017-06-04 735 views
朋友講左好多次話要帶我地食滾得棧,終於成行!滾得棧係天后,我放工行 5 分鐘就到。佢係地下連 2 樓,其實要係地下上樓梯先係間鋪。因為中間係樓梯位,間鋪係 U 字型。我上到去轉右轉右再轉右先見到我張枱,差 d 搵唔到以為自己去錯。湯底有好多好多好多款揀!我地揀左 蕃茄薯仔湯 x 胡椒豬肚湯。蕃茄薯仔湯好多蕃茄,好夠味。胡椒豬肚湯 d 胡椒好夠辣。2 個湯就咁飲已經好正,每人拎隻匙係咁"不"。其中一個朋友唔食得辣,蕃茄湯撈過隔離又唔好,所以每次加湯都唔敢加太多,驚 2 個湯滾埋一齊。全部餸由朋友拍板,因為佢推介既。上枱就知今日既主角,係 碟 牛!佢 menu 有好幾款牛,最出名係呢個 - 手切牛頸脊(大)!每塊好似蝴蝶咁攤開,有幾 mm 厚度,雪花好平均。食落口有牛味,唔洗點醬都好好食。同埋因為佢有厚度,絕對唔係平時 d 肥牛咁食完等如無食。真心推介。明明只係上星期食完,而加已然又掛住佢。原諒我成餐 focus 只係係 d 牛同個湯底度。其實其他野都好食,墨魚滑,餃子,生菜好甜!唯一唔推薦既係嚮鈴—佢係自家制,但捲得太多層,又炸得有 d 硬,唔可以好似平時咁浸 2 秒就上岸。overal
朋友講左好多次話要帶我地食滾得棧,終於成行!

牛頸脊

overall 係一定會再尼食既,同埋 d uncle 服務好好,值得一讚!
2017-05-29
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday