2023-09-22
想在中環搵間唔太貴但坐得舒適的餐廳。在openrice㩒下㩒下見到又一。看看餐牌,價錢合理,大致食評都幾好,咁就即管試一試。大約7點到達餐廳,嚇了一跳,說好的夜繽紛呢,星期五全餐廳只有自己一枱,個心沈一沈,死啦,會唔會坐咗直升機 ~~~ 伏伏伏伏伏㗎 。。。。仍然都在openrice 訂咗枱,咁就好好醜醜食一餐啦。行到入餐廳,𠵱,唔係喎,感覺幾舒服喎,少少雅致。坐低睇餐牌,唔係呢,中環區,價錢真係唔貴呀,openrice訂座重有85折添。食物到了,點了咖哩吉列豬扒蛋包飯,蟹肉意大利飯,牛油果大啡菇漢堡,重有一啲串燒 :雞皮,雞軟骨,雞亦。首先咖哩,可辣可唔辣,我揀咗辣。吉列豬唔算好出色,正常嘢,但蛋好滑,咖哩係真係有啲辣嘅感覺的日式咖哩,味道甜中帶有辛辣,好醒胃,鍾意食咖哩的不防一試。意大利飯口感都算正宗,味道有淡淡的磨菇味,唔會搶咗蟹肉的鮮味。而漢堡因是全素,大致上味道唔會有突破性的期望。但可以一提的是牛油果,蕃茄片,大啡菇等原材料,全部都好新鮮。反而要讚伴碟的炸薯條,薯條大小不一,應該是手切薯條,熱辣辣好好食。主菜以外亦叫咗串燒,串燒由十幾至卅十幾蚊不等。我覺得燒雞皮同燒雞軟骨都好
主菜以外亦叫咗串燒,串燒由十幾至卅十幾蚊不等。我覺得燒雞皮同燒雞軟骨都好好食,因已燒走多餘的油份,只剩下香脆的雞皮及軟骨,真係食唔停口。而雞亦就稍為乾了一點。
而最後亦都要讚讚服務員,殷勤有禮,會耐心落單,遇有疑問亦耐心講解。
總括而言,又一絕對值得一試。