2022-06-10
今日江湖老友出嚟交換情報, 8人飯局, 地點LPM.📖 翻查資料, LPM 名稱來自 La Petite Masion, 提供法國地中海菜式, 係倫敦度拜等地方都有分店.🥰 餐廳裝修歐陸風格, 有方枱有圓枱, 用餐區域可以見到酒吧, 同埋半開放式廚房, 十分讚!🍋 餐枱擺設: 三個蕃茄一個檸檬, 有趣, 之後會循環再用定係煮咗嚟食?🍽 午餐包兩個頭盤, 一個主菜, $488+10%, 另外可以加錢加配菜. 餐牌設計獨特, 定價係中環區屬中上, 唔包湯, 唔包咖啡, 但係梗食兩個頭盤.🐟 頭盤一: Tuna Carpaccio. 配汁酸酸地, 夾到吞拿魚, 味道不俗. 😱 奇聞一則: 每份應該有三片吞拿魚, 服務員話因為唔夠碟, 將兩份放埋一碟, 所以你見到六片.🧀 頭盤二: Salt Cod Croquettes with Roasted Pepper Relish. 口感相對輕身嘅炸肉丸, 配汁酸酸甜甜, 唔錯喎!🤗 每人兩個頭盤真係食唔晒, 我幫大家食多少少!🌽 頭盤三: Corn and Pomegranate Salad. 其實幾好食, 係我自己唔特別鍾意食濕米.🦑 頭盤四:
🤗 每人兩個頭盤真係食唔晒, 我幫大家食多少少!
🦑 頭盤四: Deep Fried Baby Squids. 魷魚比較簿身, 合格吧.
🐓 主菜: Roasted Baby Chicken Marinated in Lemon. 法國餐廳都係食雞穩陣, 果然唔錯, 皮香肉嫩, 味道調校有水準!
🤗 總結: 有幾個地方影響到用餐體驗. (1) 餐廳因為唔夠碟, 將兩份頭盤吞拿魚放埋一齊, (2) 枱面較細, 但係好多碟 (未食完嘅麵包, 頭盤, 空碟), 估計服務員唔知收邊隻碟, 一片混亂, (3) 好多環境雜音, 隔一個位已經聽唔到講乜, (4) 點菜前叫咗杯暖水, 服務員收咗個普通杯, 但係冇俾水. 整體服務 “搞笑”. 論食物, Ok嘅, 性價比就一般般.