星期日,瞓晏左約左朋友喺柴灣,黎到都下午2點多,又未食野,於是到柴灣站附近嘅青越亭醫下肚先。睇個店名都知係食越式食物為主。室內環境佈置算優雅。當我攞個餐牌一睇,點解下午茶餐咁似一般茶記🤔🤔?咁只好揀主餐牌。最後叫左兩碗兩碗越南湯粉,兩碗都轉金邊粉,再加一個小食。當上第一碗雞絲扎肉金邊粉時,發覺比錯左河粉,當然即時叫返落單職員黎,同佢講我哋轉左金邊粉,佢就答一句我同廚房講左,跟手臉黑晒就攞左碗粉態度認真麻麻。再過一陣,終於上返正確。1. 安南雞絲扎肉金邊粉($46),扎肉好味,但雞絲好嚡,蘿蔔無味仲有點苦,而金邊粉亦好硬,好似無乜煮過咁2. 大叻牛丸金邊粉($48),牛丸尚可,而蘿蔔同樣有苦味,而金邊粉亦好硬3. 香茅雞翼($25),無香茅味,你可以當佢係一般炸雞翼,無乜分唔全餐唯一滿意係杯檬茶,茶底濃郁,夠茶香味

睇個店名都知係食越式食物為主。

室內環境佈置算優雅。

最後叫左兩碗兩碗越南湯粉,兩碗都轉金邊粉,再加一個小食。

態度認真麻麻
。再過一陣,終於上返正確。

安南雞絲扎肉金邊粉

大叻牛丸金邊粉

香茅雞翼

全餐唯一滿意係杯檬茶,茶底濃郁,夠茶香味

2019-11-10
$70 (Tea)