2017-07-09
睇openrice啲相,呢間餐廳好似好黑咁,黑嘅餐廳我會食食吓瞓着㗎喎,不過嚟開呢頭,又實在搵唔到有乜好食,黑就黑啦,瞓就瞓啦,嚟試吓!親切的店員Ice好咁遞上menu及作出介紹,諗都唔洗諗梗係要羊架及牛扒啦,雖然真係好想食海鮮拼盤,不過得我同旗袍兩個人點食吖.... 話時話,入到嚟估唔到呢度係咁光猛,天花嘅吊燈造形特別又夠多,而且乾淨企理,之前嗰啲顧慮一掃而空!3種前菜放喺月半彎形嘅碟上,超靚!配合檯面上嗰個lemongrass蠟燭,好特別!3種前菜分別係....瑪蘇里拉芝士蕃茄沙侓配自家製香草醬呢個組合一直都係絕配,點整都會好食嘅!蕃茄超新鮮夠大塊,最重要係真係有蕃茄嗰種甜味!香草味道濃郁但唔會蓋過蕃茄嘅天然香氣,但如果塊Mozzarella芝士可以大塊啲就好了,太愛佢了,多多都唔夠食哈哈!黑松露野菌忌廉湯上面嗰層係乜野嚟㗎呢,原來係藍莓泡沫,好特別,而且真係有陣陣藍莓香;但飲落去有啲酸嘅?即刻叫親切的Ice過嚟求救,佢亦都即刻走去問大廚發生咩事,大廚話應該係啲野菌未煮得熟,所以有啲酸味,佢哋感到非常抱歉,所以即刻重新煮過,陣間仲會再俾過兩碗我哋飲日本藍鰭吞拿魚慕士蔥花酥皮盒由於門
瑪蘇里拉芝士蕃茄沙侓配自家製香草醬
黑松露野菌忌廉湯
日本藍鰭吞拿魚慕士蔥花酥皮盒
由於門口疑似抄牌,所以我出咗門口一陣,隔咗一陣返入嚟繼續食,個酥皮盒仲好香脆,入面嘅吞拿魚慕士好香甜,有少少蔥花口感更好
時令雪葩
食紅肉主菜之前,食少少雪葩清清口腔先...
黑松露野菌忌廉湯
而喺呢個時候,個湯返嚟了,哇好大碗呀!點解大碗咗咁多㗎?!親切的Ice話感到非常抱歉,所以俾返個加大版俾我哋飲,仲話大廚試過味,今次唔會再有酸味㗎喇。喺未撈勻黑松露醬之前飲飲先,唔會太杰,野菌味濃,又有啲菌粒,口感幾好,不過可以鹹啲;撈勻佢再飲,吖就係咁喇,有啲黑松露味道點綴一吓,正!亦都非常欣賞佢哋嘅應變能力,抵讚!
烤澳洲羊架 ($198)
哇有成三大件咁多嘅,肉質軟滑又juicy,唔食羊嘅我都試一啖先,羊臊味唔勁,估唔到我又食到喎。話說個雪葩仲喺度,諗住食完舊羊肉,食少少雪葩清清個口腔啦,雖然冇羊臊味。真係天真,一食完一啖雪葩後,啲羊臊after taste係湧出嚟㗎,嚇到我差啲水杯都攞唔切!估唔到呢個羊架咁奸險!!!再食吓墊底嘅薯蓉,原來都有羊臊味㗎!伴碟嘅蔬菜上,每塊都有黑椒調味,細心!鍾意食羊嘅朋友,應該會好滿意呢度菜了!
慢煮美國安格斯牛扒 香煎法國鵝肝 焦糖菠蘿 燒蘆筍 羊肚菌忌廉汁 ($238)
上面有一塊細細嘅鵝肝,份量啱啱好唔會太膩,入口即溶超正;牛扒肉質唔鞋仲好juicy,厚度啱啱好;羊肚菌忌廉汁先無得頂,話說羊肚菌有幾矜貴就係鐵一般嘅事實㗎啦,我都唔奢望個汁入面會有好大粒我最愛嘅羊肚菌,但竟然入面有1大1細!真係開心到笑出嚟啊,將啲汁倒晒喺牛扒上面食,係幾咁好味呀!下面塊大菠蘿、翠肉瓜及矮瓜大大減低油膩嘅感覺。食完睇返相先發覺,條蘆筍呢?
Rose Latte
咖啡及玫瑰味都好平均,上菜時見咖啡面有啲玫瑰花瓣,諗住都係同外面嗰啲冇乜特別啦,點知飲飲吓入面真係有原粒玫瑰,而唔係只得玫瑰syrup㗎,成件事太有誠意喇!
桃花紅茶
一壺咁上,入面有好多桃花,賣相吸引,不過我就覺得偏酸,加少少蜜糖飲會更好,飲完一定有好多桃花啫!
呢條街嘅餐廳普遍都係比較親民啲,而呢間餐廳位置方便易搵,食物質素又唔錯,最重要係服務一流,待客之度及應變能力都極高,係冇諗過咁高,值得一試!
話時話,今晚有另一檯全女班,食食吓佢哋請親切的阿Ice幫佢哋影相,點解我留意到呢,因為我聽到佢叫啲女士們望呢邊,又遞高部電話幫佢哋高炒,需知識高炒嘅攝影師喺現今世代係非常矜貴,佢仲要喺長檯嘅一邊影完再行去另一邊再高炒一張!雖然成間餐廳都坐滿人,而且佢都做到差不多未停過手,不斷咁走嚟走去,但佢依然成晚都笑容滿臉,非常抵讚!如果Openrice服務嗰一欄,5粒星係滿分,我會俾你10粒星!
下次我再嚟幫襯的話,記住俾返條蘆筍我食啊,哈哈!