2006-11-13 24 views
小弟住左大埔差唔多15年, 去過好多食市, 呢間都係“衰”中之“覇”。上星期同屋企人飲茶, 鋪鋪都係去開後面個間稲香, 諗住轉下口味, 點知激到爆炸。個日入到去, 簡直無任何招呼, 叫伙記埋黎落order, 唔知係唔係食左火藥做早餐, 個個燶口燶面。我地叫左蝦餃、奶黄流沙飽、春巻等等。等左一陣, 有個兇神悪殺既女waitress走埋黎, 她用個D聽死人既廣東話講:“豆沙飽呀!”, 我話:“無叫到, 但搭抬個位先生就唔清楚啦”;女waitress話:“我理得你地咁多啦, 我既工作係送菜, 我以家擺係度。”我完全唔可以接受個女waitress咁串既態度, 立即找個部長黎投訴。連番理論後, 原来個女waitress係叫“流沙飽呀!”因為D廣東話唔正, 所以咩左音。我覺得好詫異, 無錯個Menu係寫奶黄流沙飽, 但正常都講“奶黄飽”。雖然係個小誤會, 但無論點都唔應該鬧客。我認為明星要自我檢討, 並且要加強對員工既培訓。