2010-08-27
自從6月底食過一次dinner後對呢個格格多士伴雪糕念念不忘~難得咁岩呢個朋友比我揀今晚既dinner location~所以今次就揀左荃灣分店..而服務同食物與上次tst比較則差唔多~今日係Friday~特別多人出街食~當然先訂位啦~19:15到達~唔駛等~即刻可入去座低~嘩…so good~係window seat既卡位..隨即該section 既waiter立即推介是日dinner~a la carte menu既圖片咁靚~自然散叫更吸引啦~芝士焗西蘭花-$58, 美式小食拼盤-$68, 石鍋爆蛋咖哩牛肉飯-$88甜品: 甜品拼盤-$62, 甘薯香脆蜜嘜格格多士伴雪糕-$50芝士焗西蘭花先到~好似比上次既份量細左~唔通份量唔係standard左~不過~依然都係咁好食~好多芝士~又熱辣辣…美式小食拼盤有兩隻雞鎚, 四件豬肋骨, 兩件豚肉漢堡, 仲有洋蔥圈及薯角~今次既豬肋骨係味道唔錯但比上次既細件又少肉~~豚肉漢堡都唔錯~煎得幾香口~較鬆散~洋蔥圈及薯角都好脆~可惜問waiter拎茄汁~只係搵一個兜仔唧好少比我~食完再問佢拎~又係唧得o個少少…唔通茄汁冇存貨~唔敢比多d?!雞鎚我冇
今日係Friday~特別多人出街食~當然先訂位啦~
不過~依然都係咁好食~好多芝士~又熱辣辣…
雞鎚我冇食~不加以評論~
石鍋爆蛋咖哩牛肉飯~實物與圖片相若…我同朋友都覺得呢個好特別,呢~
爆蛋其實即係薯蓉包氛烚熟左既雞蛋再拎去炸成一個球狀~
雖然係炸~但食落唔油~外脆..蛋又淋~幾特別..
而石鍋上就放左咖哩牛腩飯~雖然menu話係牛肉~但奉上既卻係牛腩..
咖哩幾香但唔辣~一貫日式咖哩既味道~牛腩唔韌都ok~
最欣賞係超多飯焦…香脆好味~石鍋又保溫~放耐左都唔怕~哈哈~
其實我地兩人食完以上三樣都飽左6,7成~但係我一樣要堅持食我既格格多士~
甘薯香脆蜜嘜格格多士伴雪糕..落單時要左朱古力味雪糕~點知黎到係雲呢拿味~
Waiter都好樂意幫我轉番呢~^^
好食~格格多士好脆呢~以朱古力味雪糕伴多士食..一凍一熱既口感~good~
不過一球雪糕絕對不足以供應呢座多士山~
還好,多士上仲有甜甜既蕃薯蓉仲有粒粒紅豆..如果紅豆再多d更加好喇..
要脆既口感就要趁熱食喇~耐左會變韌架..
另一款甜品係朋友仔揀既甜品拼盤-有四款:
法式焦糖燉蛋白..都幾滑..但甜左d~~同埋點解係凍既呢?相信熱既效果會好好多..
Baileys 香蕉凍餅:略帶酒香味..實淨雪糕質感~配上鬆脆的餅底..都唔錯~
咖啡凍餅: 配上朱古力醤..質感有D似加左餅底既咖啡雪糕,
散發出淡淡既咖啡香又有粒粒合桃碎~增加口感~
香莓雪葩伴蒟蒻:賣相係紫紅色…而清楚可見點點黑色既莓籽..
香莓雪葩酸酸甜甜~涼浸浸..清下味蕾~放o係下面呈透明既蒟蒻好滑溜~整體配搭得好好..
對於今餐真係幾滿意~waiter有禮既服務加上食物質素好~
而且用左hsbc減$50coupon~每人都只係佰幾元就飽到傻~真係抵~
好期待下次~要再黎食dessrts!!.