2012-06-06
因為有小朋友原固, 所以搵酒樓食, 大家會坐得舒服一點.這一家我們只有媽媽幫襯過, 說也OK, 所以就book 位黎. 中午打來訂9位(2個係bb) , 晚上7點, 完全沒有問題, 而且來到時, 也不用再多等. (讚)外觀跟別的酒樓沒有分別, 有火鍋及晚飯. 我們一家只是點菜吃晚飯.菜方面有1. 片皮鴨2. 冬瓜盅3. 火龍果炒鮮蝦百合4. 南瓜牛仔骨煲5. 雙菇炆豆腐6. 蒸倉魚7. 鴨絲炒芽菜 (當然因為個片皮鴨而有)8. 雞半只食物味道好一般, 叫不過不失, 但沒有驚喜, 試過一次的我, 我都唔會再番轉頭再食.片皮鴨 ---> 可能係第一味來, 所以大家反應都覺好好食, 有皮有肉, 夠熱. 但跟來的包皮如果可以多d就好, (我估只有12塊左右)冬瓜盅 ---> 雖然等左好耐, 而且味道都有小小略咸. 但份量及料真係足火龍果炒鮮蝦百合 ---> 大蝦得5大隻, 莫非蝦好貴? 火龍果就好多南瓜牛仔骨煲 ---> 牛仔骨有3大件, 之後就係南瓜. 黑召味道重, 但都野味.雙菇炆豆腐 ---> 冇咩特別, 但豆腐似有d酸味? @.@蒸倉
菜方面有
1. 片皮鴨
2. 冬瓜盅
3. 火龍果炒鮮蝦百合
4. 南瓜牛仔骨煲
5. 雙菇炆豆腐
6. 蒸倉魚
7. 鴨絲炒芽菜 (當然因為個片皮鴨而有)
8. 雞半只
蒸倉魚 ---> 蒸得老左, 有d韌口
鴨絲炒芽菜 ---> 合格, 配芽菜令鴨絲做響來更爽口.
鷂 ---> 好重雪味
另外仲有3罐汽水, 1個白飯, 埋單990, 我個人覺得有d貴. 而且酒樓沒有設泊車優惠, 只可以換30蚊酒樓現金卷. 由於最後兩個原因, 所以基本上我唔會返轉頭了, 時至今日, 我唔係貪free parking, 但真係好少酒樓沒有優惠.