2016-06-20
事源小弟喺某報章媒體得知,龍津小食呢間嘢嘅創辦人老細早排接受某報館專訪,所以小弟於琴日 (即2016年6月18日) 下午五點零鐘,就專誠由鑽石山坐車嚟到藍田呢間分店前嚟幫襯。點知……未食到啲嘢,就開始受氣喇!惡劣態度接踵而來,山長水遠嚟到呢度,幾經辛苦下,卒之俾我搵到呢間嘢,當時見到企喺店裡面嘅就有兩個阿姐同一個阿叔喺度。
於是我好有禮貌咁問:“唔該啲魚蛋點賣呀”?,其中一個呀姐黑口黑面咁嗒低頭回應:“大碗二十,細碗十蚊”。我問:“咁一串幾錢呀?”(原本諗住買一串試下好唔好味先),點知個呀姐拿住塊面唔彩我,跟住我再問:“係唔係冇一串賣㗎?”,於是個呀姐就好似食錯藥咁,怒睥咗我一眼之後,突然遞隻手上嚟好大力咁猛拍掛住喺裡面嗰條 “$7一串魚蛋” 嘅價目牌,跟住好大聲咁咈:“你唔識睇㗎?” (由於小弟係初次幫襯,再加上頭先俾前面個客遮擋住咗,所以先睇唔到嗰價目牌)。小弟當時已經好嬲喇,但為咗息事寧人,自己啲EQ都算控制得好好,(心諗千祁唔好同呢種人一般見識,最多下次唔再幫襯嘅啫),惟當時就真係谷到自己成肚氣。
好喇,當時我當然冇心情再去試魚蛋喇,咁
好喇,當時我當然冇心情再去試魚蛋喇,咁就同隔離另一個呀姐講想要一碗碗仔翅,(事關個老細接受訪問時同記者講,話佢哋啲碗仔翅配料同魚蛋汁都係中央工場整定返嚟嘅),咁我梗係唔執輸,想一試究竟啦!點知令到小弟非常失望,碗仔翅落咗好多味精,啲配料又好稀,真係唔知似乜?成個湯底賣相就好似洗腳水咁,食完之後勁飲好多水。 完全九唔搭八咁。
與此同時偶爾聽到企喺我隔離食緊雞蛋仔嘅兩個學生哥哥喺度講:“佢哋啲魚蛋唔好食,好似成舊粉咁。” 哎……我一聽到呢度,覺得頭先真係好好彩,冇去試佢哋啲魚蛋喳。
食完碗翅之後,我就問裡面企檔雞蛋仔個阿叔,“請問啲垃圾丢去邊呀?” 跟住個呀叔好唔耐煩咁,用隻手指向前面冇雷公咁遠,大大聲咁話:“放喺嗰度囉…”,跟住怒啤咗我一眼
唉……呢間啲咁嘅垃圾嘢,咁冇禮貌既人渣,想我下次再幫襯都幾難。同埋俾著呢啲咁冇禮貌兼臭脾氣嘅呀姐呀叔睇檔,想唔早啲執笠就有鬼喇!
最後小弟想講講,如果大家想攞錢去買難受兼受氣嘅,嚟呢度就啱嗱