2023-10-01
這幾年我和幾位朋友經常定期光顧此分店,食物質素尚可,環境不錯,一向服務態度亦不錯,只是間中一兩位較一般,仍可接受。此店可以掃QR code點餐,但手機字體太小,所以少用,同時需要收加一服務費,个人更覺得不值得用以往我去光顧都不用排隊,今天因為國慶假期7折優惠,中午需在門外排隊約20分鈡才能入座。值得一讚是其中一位職員有留意在門外排隊的人龍(餐廳沒有取籌/登記入座服務),確保冇人打尖。我們4人入座後,因為人多,侍應較忙,所以我打算用QR code點餐,但掃了幾次,仍未能進入點餐系統。唯有叫侍應點餐,可是該名中年女侍應一埋枱就黑口黑面地説:「要d乜?快d講」,朋友們都嚇到o晒咀,點完4味菜之後,侍應亦未有核對order,一言不發就得咗去!已經一肚氣。幾分鈡後,打算加單,另一女侍應埋枱,又係黑口黑面,不過佢就話:「唔好講住,部机(侍應手持的點餐机)好慢,講完一樣到一樣,慢慢講!」以為去咗差館落口供。點解咁奇怪,一个叫我快d講,一个叫我慢慢講。好似我去招呼佢地似d!後來再問第一位中年女侍應取幾隻碗及匙子,今次仲完全冇反應,根本唔知佢聽唔聽到,完全感受到乜嘢叫做《聽到唔代表要應你》,幾分鈡後感受
後來再問第一位中年女侍應取幾隻碗及匙子,今次仲完全冇反應,根本唔知佢聽唔聽到,完全感受到乜嘢叫做《聽到唔代表要應你》,幾分鈡後感受到她在發悔氣,並猛力地將碗匙放在枱上。
太興集團國慶7折優惠,原意係吸客,現在變成趕客,失敗。連常客戶都趕走埋!
最後,本人亦都要對該分店其他員工公平一些。首先是戴眼鏡的男經理(主管),今天可能休假,不見他,一向的招待都非常殷勤。另外以往有幾位男女侍應的服務態度亦不錯。
不過,今天這兩位侍應的態度絕可能接受。其實此餐廳價格一向高過其他同類食店,亦要收加一,為何服務態度仲差過一些地茂茶記,垃圾
點解港人要北上消費,當然唔係只係平咁簡單,消費者要洗得開心!希望香港的飲食服務業管理層能反思一吓。