2018-12-18
今日係2018年12月18日下午1時半左右,計埋自己,一行3人,中午時間都係較繁忙既。但難得時間唔太趕都想試下擁有美芝蓮美譽既添好運點心,係門外都見到好多外國人都黎食既。入座前我問"呢度有冇粥食?"店員回答有,入座後只見到一張粉色的點心紙,我睇左兩次都見唔到有粥可下單,於是就問一下店員我:係咪只有一張紙可以點?(禮貌語氣)店員:係(急忙地說)我:但我想點粥阿!店員:點喇點喇!係紙度畫(邊忙邊答)我:我就係見唔到有粥喎!店員:你睇下喇,慢慢睇,你睇唔到我都幫唔到你架小姐。。。。跟住走左上菜既時候完全唔理客人,又唔見客人注意一下,要上菜喇。。。佢地就咁掉籠點心係枱就走。隔離枱客人仲搞笑。。。個客問個店員有冇筆?個店員回答話:下。。。冇筆咩?? 就喺旁邊有客人正在用膳嘅枱度搵一支筆畀個客。。。 又係咁, 一啲禮貌都冇就喺人哋正在用餐時喺人哋張枱度搵筆。請問這是什麼服務態度,連一間普通茶餐廳都不如。。。野又唔係特別好食。。。仲話米芝蓮都係宣傳手法而已服務性行業禮貌係十分重要!!!!
我:係咪只有一張紙可以點?(禮貌語氣)
店員:係(急忙地說)
我:但我想點粥阿!
店員:點喇點喇!係紙度畫(邊忙邊答)
我:我就係見唔到有粥喎!
店員:你睇下喇,慢慢睇,你睇唔到我都幫唔到你架小姐。。。。
跟住走左
隔離枱客人仲搞笑。。。個客問個店員有冇筆?
都係宣傳手法而已
服務性行業禮貌係十分重要!!!!