2018-12-20
今晚要過藝術中心睇戲,由於去到灣仔嘅時候已經有啲晏,所以只係能夠匆匆食個麵。灣仔有好多間麵鋪,諗住車仔麵最快,所以就揀咗呢間....鋪頭都算乾淨,好光猛,但係夜晚七點幾成間鋪頭先得小貓三四隻。相信香港人都好熟悉車仔麵,一坐低我哋已經見到枱面有張紙自己點餸,我好心急畫完張紙之後已經叫侍應過嚟,叫咗幾’唔該‘都冇人理我最後我好大聲咁話‘寫野呀唔該’,先至有個男人走過來,仲好串咁同我講話,‘我哋呢度唔寫嘢!’。當其時我真係打個突,心諗你呢啲咩態度但由於趕住開場,所以諗住急急食完就算,就同侍應講話我其實已經寫好咗,要人過嚟落order。因為我唔係好肚餓,只係點左三個凈餸,蝦子餅就叫咗個三餸麵、我哋另外在點左個生菜share嚟食。冇幾耐嘢食就嚟,份量唔大,如我所料,呢個我都冇所謂因為香港租金貴。但味道真係超級普通,而且啲菜望落去好唔新鮮,黃黃啡啡咁,我點嘅牛筋上面仲有一條毛最後我哋出去走嘅時候俾錢,職員都係冇乜禮貌,你唔該或者多謝都冇句。灣仔咁多食肆、食麵嘅鋪頭、呡間野咁嘅態度真係祝佢好運。
灣仔咁多食肆、食麵嘅鋪頭、呡間野咁嘅態度真係祝佢好運。