2021-04-25 347 views
西貢市中心嘅巷仔係出名嘅食街,不過又多人又唔好坐,所以以前就算喺西貢做嘢都好少幫襯入面嘅舖頭。早兩個禮拜入鹽田梓前喺度行咗一轉,經過間新開嘅叫嘰哩咕嚕,見個名咁得意,望咗一陣,老闆叫我坐低食嘢,我趕船,應承佢回程時再過嚟。大丈夫一諾千金😌,於是上岸後即刻過嚟,試咗個麻醬手撕雞冷麵,加八蚊配支久違嘅波子汽水。食呢類冷麵最緊要係個醬,除咗要好味之外,份量亦要夠多。呢方面呢碗就合格有餘,醬汁麻醬味香濃,酸酸味味好開胃,每條麵都掛滿醬汁,再配埋雞絲,青瓜絲,黑白芝麻,炸蒜粒,味道口感都豐富。值得一提,老闆好 nice 又健談,邊食邊傾,好開心🤗。幫襯黃小店,為嘅就係呢種人情味同安心感覺。安心感覺,係要用心去體會,唔係用個 QR Code 去嘟嘅😆。