2021-09-22
一間餐廳係顧客心目中值唔值分高低,除左食物質素同presentation 外,Service都係好重要影響因素。呢間餐廳既服務速度由落單到埋單真係慢到令人發脾氣。今日12:30係呢間餐廳用午膳,我見到一層至少有五個waiter係度serve客,人手果度唔係大問題,始終係見過某大型連鎖餐廳既樓面staff少過佢但要服務既area大過佢都搞得掂個場。呢五個人既反應速度係慢同善忘。落單要等左幾分鐘先有人望到,明明坐既位係當眼處唔係樓梯隔離張隱蔽枱。落完單,飲品好快到。不過老實講,杯汽水差過大型連鎖快餐店好多。糖水比例差,偏甜,靠啲冰中和甜度。CO2又打得唔夠,無氣既。等左十幾分鐘先出現前菜。所點既前菜只不過係湯,朋友既係吞拿魚。其實湯呢啲一早煲好哂,個吞拿魚都係一早整好,唔明點解等咁耐。上前菜既時候上錯左一個,溝通完又要等多五分鐘先出現,將你肚餓既程度推到極點。當你以為無耐就見到個main course咩?Sorry,你係要再等多廿分鐘,即係話由落單到上main course要用半個鐘既時間。好彩野食正正常常,但又唔會令你有特別驚喜。食飽當然要埋單啦~但第一次示意埋單既時候個職員轉個頭唔記得
食飽當然要埋單啦~但第一次示意埋單既時候個職員轉個頭唔記得左,又等五分鐘。再示意。今次又等多幾分鐘先攞到單。畀左信用卡埋單,又要等,係呢個時候唯有去廁所先啦。去完,朋友仲未拎得返張信用卡。又等,等到2點05分,朋友都唔耐煩加上我地又趕住去2點10分既電影,佢都去廁所,去完直接搵人攞返張卡算,如果唔係唔知等到幾時。
成個體驗得個等,真係好差,希望啲service下次有改善。。