2016-05-06 293 views
其實都只係貪就腳,喺日式餐廳眾多的灣仔隨機選了這家拉麵店就中伏了。 銅兵衛 ($88)豚骨湯加醬油湯底,可以係完全冇豚骨味。而且面頭的湯是涼的!只有比室溫高一點的暖度,足以令整個拉麵大打折扣。湯底都算濃郁,小小油膩感,但就是沒什麼味道。拉麵選了偏軟身的,不過不失,口感普通。叉燒味道就不錯,是肥膩了點。 整個拉麵的重點要數這隻流心蛋了,質感非常嫩滑,裡面的流心蛋黃好香好濃好好味!蛋白部分也算滷得入味。而唯一美中不足的是不夠熱,應該說是凍的,湯底也不夠熱,沒辦法把蛋浸熱⋯ 白味噌燒原隻生蠔 ($58)賣相非常吸引,看到燒得很平均,香氣撲鼻。生蠔上舖滿了白味噌醬,有點似蛋黃醬。一放入口,鹹到跳起⋯ 味道係ok 但真係鹹到呢⋯食一隻已經到達終點。另外呢間餐廳嘅服務態度,真係令我嘆為觀止。我地7點左右去到,餐廳好疏落,得兩三枱食客,都要叫兩次吾該先有人黎落單,態度吾係好,又冇禮貌。我地食到尾聲,佢地就突然係咁加水,又企正正係我地張枱隔離吾夠一米嘅地方,面向我地好似想聽住我地講野咁。我問朋友係咪因為我地左住人地收舖,但當時只係8點半,而餐廳就只淨返我地一枱客,真

銅兵衛 ($88)

白味噌燒原隻生蠔 ($58)

另外呢間餐廳嘅服務態度,真係令我嘆為觀止。我地7點左右去到,餐廳好疏落,得兩三枱食客,都要叫兩次吾該先有人黎落單,態度吾係好,又冇禮貌。我地食到尾聲,佢地就突然係咁加水,又企正正係我地張枱隔離吾夠一米嘅地方,面向我地好似想聽住我地講野咁。我問朋友係咪因為我地左住人地收舖,但當時只係8點半,而餐廳就只淨返我地一枱客,真係超級吾知想點咁。最後埋單走人,個兩個侍應好雀躍咁自己傾計,我朋友好有禮貌同佢地講拜拜,佢地態度勁冷淡咁應左句拜就算,真係好正,吾知係我地做侍應定佢地做。開餐廳開到咁等摺mode真係世間少有。
$150 (Dinner)