Delifrance一直都是我喜愛去食午餐的地方.雖然它比同區的食物又貴又普通,而服務質素在改變成Bistro後差及慢了很多,但因為環境舒服及咖啡好飲,所以一有機會,我還是會獨個兒輕輕鬆鬆地去吃一餐.今天,本以為在2:10pm左右到達,可以避過午餐人潮,服務應該會有效率一點吧.誰知服務比平時還要差很多!今次我要每5分鐘追waiter一次,欠這欠那的!水,要問先有!我等了10分鐘都沒見waiter留意到識做把手端過來.但隔壁桌的客人就不用問就有了!Main Dish Panini,心想,咁易造,以為會快,點知又要等20mins!比我遲來的客人所order的意粉已在5mins內到,仲已開緊餐!Panini是toasted,Panini終於來到時竟然是差不多 cold的,剩下的微暖都快fading away.看來是被放在一旁很久無人理.餐飲,追了3次,共等20mins才到.我在的位子一直望就可以望到Bar 台.我見住Bar tender弄一杯又一杯的凍餐飲出來,但就不是我點的熱咖啡!當我見到一杯熱咖啡出現時,個幾個staff都在Bar永台前經過而無理過杯咖啡,包括個manager.我就等左1

餐飲,追了3次,共等20mins才到.我在的位子一直望就可以望到Bar 台.我見住Bar tender弄一杯又一杯的凍餐飲出來,但就不是我點的熱咖啡!當我見到一杯熱咖啡出現時,個幾個staff都在Bar永台前經過而無理過杯咖啡,包括個manager.我就等左1-2mins左右,好在佢地終於有人把咖啡端來,但我忍唔住不投訴,因此就立即要求見manager,投訴說為何我要每5mins追waiter一次.

Manager的回應都是指d staff是新手,但train他們and get them ready for the job是他們公司,甚至是他,manager,的責任.而家要我幫你train staff乎?仲要收我service charge!?!?!? 有無攪錯!仲有,起初幫我落單既就係這位manager.但我後來才醒覺到,個餐湯比錯左我 - 我已經無同佢!因此我想,可能是他幫我落單時就已出錯.那他真是抵比我鬧lor!

有次買外賣,試過等5-10mins.但個waiter @ cashier都會講,唔好意思要你等.今次卻........

Delifrance想升格唔做自助快餐店,找來waiters把場.但年多兩年來服務質素都強差人意.基本上無咩出大錯我都由佢.今次真的很過份.
$47 (Lunch)