2019-03-12
縱使唔算咖啡迷,但有啲有名咖啡店都想一試,“% Arabica”係香港分店開始多,今日走到太古呢頭,知道呢到都有一間就過黎。飲品店內外其實睇地圖去係有點“隔涉”,點知去到先知原來係遊客來香港必影之地既“海山樓”,閒日下午都幾多人排隊影相,所以都明白點解會選址係到開店,因為遊客不少,當中亦有好多韓國人,以我所知韓國人鍾情咖啡,對“%Arabica”亦十分喜愛,但相對本土香港人而言,就甚少會專登走黎呢邊,相信尖沙咀分店/中環分店會更方便。飲品選擇除左一般咖啡店有既Americano、Caffe Latte、Espresso外,有特別啲既Spanish Latte,仲可揀轉豆奶/杏仁奶/燕麥奶,當然就係試呢款特別既Spanish Latte,所以叫左一凍一熱。Spanish Latte(Iced) $60Spanish Latte特別之處在於唔係用鮮奶又唔係用花奶沖,亦都唔係用豆奶/杏仁奶沖,而係用練奶沖,香港有奶茶既“茶走”,外國咖啡都有“啡走”。一呷已經飲到咖啡比平時飲多左份練奶香,味道十分特別而且質感幼滑,但又唔會覺得好甜,咖啡味有但唔會過於濃烈,咖啡初哥者相信都飲到 。Spanish
飲品店內外
飲品選擇
Spanish Latte(Iced) $60
Spanish Latte(Hot Tall) $55
熱咖啡當然唔少得拉花,因為都係Latte,必備面頭既奶泡,口感豐富,熱既飲起上黎反而練奶味冇咁重,同平時飲既Latte類近,但因所用既奶不同,飲落都係多股練奶香。對比上黎,凍既Spanish Latte味道更岀,我會中意凍既多啲。
Spanish Latte確係比起平日我地對咖啡既有既味道有新既味覺感受,如果你中意“茶走”,證明你喜歡練奶沖岀來既口感同味道,咁“啡走”一定唔可以唔試;如果你係咖啡愛好者相信你都飲過無數咖啡,不乏呢款Spanish Latte;如果你好似我咁間唔中飲下咖啡,冇特別喜好,你試完後,可能都搵到你中意果杯!