2021-02-24 1010 views
泰道泰菜我幫襯過好多次,價錢一啲都唔平,但唔知點解,當我想輕輕鬆鬆食lunch嘅時候,我就會想起這間泰菜館。位於西貢大網仔路,即係西貢海灣會燒烤會所旁邊,交通不便,如果自己揸車可以泊喺門外嘅停車場(沒有免費泊車),如果搭巴士,落咗車要行15 分鐘左右,或者喺西貢市中心坐的士過嚟都得。我鍾意黎呢間係因為可以一路食飯一路望住過大海,好寫意,個沙灘好少人游水,多數都係度玩獨木舟、風帆,有啲一家大細帶埋小狗🐶喺度玩。雖然自己冇玩但係見到啲人咁開心自己都覺得好開心。餐廳分室內和室外,其實大多數人都選擇坐室外,因為這間餐廳嘅賣點就係個海景,收咁貴點會坐室內呢 ,除非冇位。熱辣辣,炸得剛剛好,好香脆,同醬汁一齊食係一個好嘅配搭椰香咖喱雞,咖喱汁好香,但我覺得好稀,雞柳好鮮嫩,但係就冇雞味,同薄餅一齊食係最佳配搭。濕炒河粉, 河粉好滑,加埋啲雜菜同豬肉,熱辣辣好好食生菜包我哋揀咗豬肉走辣,味道非常之濃郁,生菜好新鮮。菠蘿沙冰失左水準, 好似偷工減料咁,味道好淡冇菠蘿味。椰青非常清甜總結:當日係假期,客人好多,訂咗位去到都要等,但員工嘅服務態度好,敏捷有效率,人手足夠,有求必應。食物方面保持水準,係稍為
泰道泰菜我幫襯過好多次,價錢一啲都唔平,

小食拼盤(細)

熱辣辣,炸得剛剛好,好香脆,同醬汁一齊食係一個好嘅配搭

椰香紅咖喱雞

烤薄餅

泰式濕炒河

濕炒河粉, 河粉好滑,加埋啲雜菜同豬肉,熱辣辣好好食

生菜包(豬)

生菜包我哋揀咗豬肉走辣,味道非常之濃郁,生菜好新鮮。

波蘿沙冰

菠蘿沙冰失左水準, 好似偷工減料咁,味道好淡冇菠蘿味。

椰青

椰青非常清甜

總結:當日係假期,客人好多,訂咗位去到都要等,但員工嘅服務態度好,敏捷有效率,人手足夠,有求必應。食物方面保持水準,係稍為貴咗少少,但環境一流,好似置身喺泰國食泰菜咁,所以貴少少我都覺得值得嘅。

小食拼盤(細)
泰式濕炒河