2019-08-30
仲記得上年夏季,響日本大阪食過一次OMAKASE,每道菜上桌時都充滿著期待與驚喜,一試難忘。OMAKASE意指廚師發辦嘅日本料理,由廚師幫客人挑選當日最時令、最新鮮、最優質嘅食材,對廚師嚟講係表示客人對佢地嘅一種信任,而且可以慢慢品嚐,細味感受廚師嘅細心。美食家更認為OMAKASE係品嚐日本料理嘅最高享受與境界。對於OMAKASE嘅情懷,一直念念不忘。最近蕃薯妹發現咗一間座落尖沙咀商廈頂層,全店落地玻璃,有靚維港view嘅OMAKASE—鮨真。可以欣賞住靚景食高級日本料理,啱曬閨蜜聚會或者情侶拍拖今次蕃薯妹就同閨蜜嚟嘆下、享受一下girls’ talk親密時光預先睇openrice靚相得知,鮨真嘅座位有兩邊,一邊可以一路食一路欣賞靚景色之餘,仲可以選擇坐bar檯欣賞大廚即場製作料理過程。不過當日我地想匿埋密密酙,所以一早已預先book好位,希望留到另一邊比較少人嘅沙發座位。入座時我地都不禁讚嘆咗一下,從餐廳嘅裝潢設計到窗外嘅景色,就知道無揀錯地方。我地同Waitress表示想食OMAKASE,佢好細心地俾餐牌我地望一望,問我地有無邊一類食物係唔鐘意食或者想食,然後就全權交俾廚師去安排。
對於OMAKASE嘅情懷,一直念念不忘。
擺盤非常精緻美觀,吸睛
每道菜Waitress都會講解係乜嘢嚟同埋點樣食。呢個頭盤要順次序食,先食蕃茄,再食火龍果啫喱,最後食海膽枝豆醬。
蕃茄要沾少少海鹽食,本身呢隻蕃茄好甜,加咗海鹽之後,無諗過原來甜中帶咸會起倒一個好好嘅化學作用,非常好味。
火龍果啫喱波波味道比較清,帶有少少火龍果甜味。
海膽枝豆醬,枝豆打成蓉之後有沙沙嘅口感,伴上鮮甜嘅海膽點綴,好特別。
要先食赤座蝦或者石垣貝,最後食秋刀魚。
一般香港嘅日式料理,都會以車海老、牡丹蝦等作食材,罕有地食到函館赤座蝦,好大隻!新鮮鮮甜到不得了,肉厚口感偏軟,大愛。必食推薦。
美觀嘅蝦殻蝦頭都唔會浪費,店員表示等我地食完刺身會俾返廚師煲我地嘅麵豉湯。
石垣貝亦算罕有之物,只有初夏至梅雨季節大約2個月左右嘅時間盛產。石垣貝肉身厚有口感,質感爽脆,味道比起啱啱食完嘅赤座蝦偏淡,帶有少少貝類嘅鮮甜味。
秋刀魚 刺身要配上廚師特調嘅薑蔥豉油食,無諗過食刺身唔係沾Wasabi,好特別。食之前有少少擔心呢一類嘅魚生會唔會比較腥?原來係唔會咖!咬落去嘅口感好得意,薑蔥豉油帶來味覺衝擊,但又無搶去秋刀魚嘅鮮甜味。好味!
喜知次魚係日本人視為最珍貴嘅魚類之一,鹽燒後就咁食完全無加配任何醬汁,都覺得非常好味!魚皮燒到香脆甘香,有淡淡海鹽味,魚嘅肉質非常嫩滑,脂肪豐富,而且食得出含有好多膠質,蕃薯妹一路食一路同朋友講:「有好多膠原蛋白要食多啲 美顏啊!」
平時食吞拿魚,一定會諗住食赤身、大拖羅,無諗過今次廚師安排咗兩個特別嘅部位俾我地。
吞拿魚面珠登口感爽口,帶有筋位,比較有咬口,味道甘甜。而火炙吞拿魚胶油脂豐富,火炙後油香更加昇華,但口感並唔係想像中嘅入口即溶,反而係爽口嘅,味道亦鮮甜,好特別。
海膽船艦壽司上嘅海膽多到滿瀉,非常新鮮鮮甜,完全無腥味,猶如置身日本食嘅新鮮海膽~
從來未食過筋子,其實蕃薯妹對魚子類嘅料理都沒太大興趣,但係估唔倒呢一啖筋子壽司,會令蕃薯妹改觀! 咬落去好鮮甜,而且有淡淡嘅清新柚子味,無錯!真係柚子味~ 一試愛上。
用咗我地做刺身嘅函館赤座蝦煲麵豉湯,令個湯更鮮甜。
香滑嘅牛奶雪糕加上海鹽味,雖然又甜又咸但又出奇地配合。替我地今晚呢一餐豐盛嘅晚餐劃上完美句號。
好滿足嘅一晚,食到好多日本季節性罕有食材同矜貴食材,而且每一道菜都完全感受到廚師嘅用心設計同埋烹調。再加上無敵夜景,舒適環境,物有所值!
最後附上今晚嘅帳單同埋部份餐廳餐牌俾大家參考下