❀ Assaggio Trattoria Italiana #灣仔 ❀❗️望住維港靚景 嘆抵食高質意大利粉及pizza❗️——————————————————喺呢間抵食高質意大利餐廳內享用左2021年嘅第一餐,位於香港藝術中心內,位置有啲隱蔽但的確非常值得一試❣️成間餐廳好大,部份位置飽覽中環加尖沙咀嘅維港景色🌃仲有室內露台嘅位置,感覺非常chill!主打意大利菜,最出色莫過於佢哋嘅意粉同埋pizza,而當日我去到嘅Festive lunch Menu $300內包晒意粉、扒類/pizza、前菜、甜品,而平時嘅3-course brunch menu 都係大約$200左右,極之抵食✨!.值得一讚係餐廳仲擺滿聖誕裝飾,同埋設置富有節日氣氛嘅帽、皇冠同埋口哨,成個用餐體驗真係好好😆。有興趣嘅可以喺OpenRicebook位,又或者直接打電話。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Festive lunch menu $298♥ Antipasti ✦ 意式生牛肉片Beef Carpaccio (4.5/5)分量十足嘅生牛肉片🐮!每一塊夠滑之如,調味仲做得好好!除咗加上橄欖同黑醋之外,仲多咗一種蛋黃醬,令到成個味道更
❗️望住維港靚景 嘆抵食高質意大利粉及pizza❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Festive lunch menu $298
♥ Antipasti
分量十足嘅生牛肉片🐮!
每一塊夠滑之如,調味仲做得好好!
除咗加上橄欖同黑醋之外,仲多咗一種蛋黃醬,令到成個味道更加香,係一個好出色嘅生牛肉片!
意式生牛肉片Beef Carpaccio

✦ 蕃茄伴牛奶芝士 Carpese Burrata Cheese & Tomato (4.1/5)
呢個burrata cheese亦符合標準🧀。
加咗橄欖同黑醋,配上清涼嘅蕃茄片,減輕成個burrata cheese嘅膩。
唯一美中不足係將個得成個burrata嘅一半。

♥ Pasta
✦ 黑松露卡邦尼寬麵Black Truffle Fettuccine Carbonara (4.5/5)
不得不讚佢哋嘅招牌意粉真係極度高質💖!
呢個卡邦尼意粉真係好香好濃郁,雖然黑松露味就唔係好重,個完全食得出傳統卡邦尼醬汁嗰種蛋香,極度creamy。
個寬麵亦都非常煙韌,厚薄恰到好處,亦非常掛汁,係非常非常rich,十分推介✨!

✦ 車厘茄蝦肉意粉Spaghetti Mancini with Pink Prawn and Cherry Tomato (4.4/5)
即使係普通嘅蕃茄意粉都非常好食😆!
最眼前一亮係意粉嘅口感,比一般嘅粗身少少,更有咬口👍🏻!
番茄醬亦都用上真材實料🥫,酸甜到剛好。
配上唔少爽口嘅蝦肉🍤成個意粉真係幾出色!

♥ Main
✦ 橄欖烤羊架伴燉菜及烤薯Taggiasche Olive Lamb Chops (3.5/5)
到主菜有豬、羊、魚或者Pizza選擇,可能始終招牌都係意粉同Pizza,呢個羊架就有少少失望😢。
肉質較韌,表面烤得未夠香,內裏某啲部位仲係比較生。
成個菜式冇乜特別嘅調味,本身嘅羶味亦唔重。

✦ 黑松露雞蛋水牛芝士薄餅Black Truffle Pizza (4.2/5)
Pizza係偏向薄身香脆,尤其邊位真係好似梳打餅咁。講真我自己本身比較鍾意煙韌嘅餅底,但都覺得幾好食,相信鍾意香脆餅底嘅會更鍾意!
嗰配料係非常簡單,就係一大堆水牛芝士🧀當日應該將黑松露轉成做魚子醬,味道就唔係好重㗎啦,不過因為佢個芝士真係好rich,又有少少煙韌嘅感覺,所以成件事係係幾好食✨!
水牛芝士薄餅

♥ Dessert
✦ 意大利芝士蛋糕Assaggio Tiramisu (4.2/5)
✦ 榛子酒焦糖燉蛋Frengelico Creme Brulee 4.3/5)
✦ 意式雪糕Stracciatella Ice Cream (4.1/5)
每人都有呢三款迷你嘅甜品😆完全啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人,而且三款都非常出色!
Tiramisu好正宗,係用上蛋黃同mascarpone製作👍🏻再配上手指餅,酒味唔重,食得返芝士本身嘅香。
Creme brulee表面香脆內裏非常smooth & creamy,個蛋味就好似食緊燉蛋咁☺️。
最後仲有杯雪糕,內裏有啲朱古力片,呢個就相對上冇咁特別,但自己或者用嚟配啱啱嗰兩款甜品都一流✨。
意式雪糕

✨服務態度: 4.2/5
✨性價比: 4.7/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
好開心用咗呢間展開2021年嘅第一餐,真係又靚又抵又好食😋特別推薦佢哋嘅意粉,無論係口感同味道都極度出色!另外Pizza都唔錯,特別適合鍾意香脆餅底嘅人。平時brunch menu都係大約$200,都幾抵食㗎,極度推薦大家嚟食,可以預先喺OpenRice book位!

水牛芝士薄餅
意式雪糕