2020-04-25
Shake Shack (4.7/5) 🌕🌕🌕🌕🌖推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)今次帶大家去國際金融中心🏙食好西,Shake Shack中環店係香港🇭🇰第一間分店,一間好出名嘅漢堡包🍔店,就連美國🇺🇸奧巴馬都係依間漢堡包🍔嘅Fans,相信大家都對Shake Shack都唔會陌生啦。一於就等我去試吓係咪真係咁好食啦⋯⋯我叫左Shack Stack、Cheese Fries & ShackMeister Ale ($190),未講嘢食之前,呢度嘅環境真係無得頂,勁有feel,又有露天座位,可以望住維多利亞港,見到好多啱啱先放工嘅打工仔過黎食,呢度正正一個可以好好放鬆嘅好地方,食個漢堡包🍔飲杯啤酒🍻,咁就可以忘記一切工作嘅煩惱啦😤……一開張真係吸引好多人慕名而黎,排隊至少要4個小時⏱,過咗開張期熱潮,依家只要排半個鐘就得⌛️。間店員工大都係外國人,唔想淨係講This this就練定英文先去啦😂。買完佢會比俾部機你,部機震先過去拎,😌唔使企係度等,搵個靚位坐住慢慢等。而我緊係揀出面嘅露天位坐啦,一邊望住維多利亞港嘅夜景🏙,一邊享受依個人間美食🍔🍻,真係人生一大享受。Shack Stack
推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)
Shack Stack ($86) (5/5) 🌕🌕🌕🌕🌕
價錢方面絕對係貴💸,不過唔好忘記依度位於中環甲級寫字樓嘅地方💼,所以價錢相對而言合理。Shack Stack 其實都咩,Shack Stack 係 Cheeseburger🧀🍔 and a Shroom 🍄 Burger with lettuce🥬 , tomato 🍅 and ShackSauce,姐係乜都有,既有經典Cheeseburger🧀🍔,也有素食嘅炸大啡菇🍄,幾乎所有經典嘅食物都有。個 Shack Stack 賣相相當豐富🤩,乜都有係正好多嘅,❤️🧡色彩繽紛💛💚。一於試吓個味先,一啖食落去,真係無嘢好講🔇,好食到停唔到口,乜嘢料都食到,好滿足好幸福,即刻忍唔住繼續食。首先講吓個漢堡扒🥩,好Juicy,啲汁爆曬出嚟,即叫即整,煎漢堡扒🥩兩面,再加埋芝士🧀,真係超正。
本身CheeseBurger 已經咁正,再加埋個炸大啡菇🍄,邪惡到不得了😈,好大罪惡感。個個炸大啡菇炸到外面金黃色💛,成隻大啡菇擺落去炸,一咬有脆卜卜嘅聲音,入面一樣好Juicy,做到外脆內軟真係唔容易,炸嘢好容易炸到入面乾曬😅,不過依個竟然入面依然係Juicy。 Cheeseburger 係Shake Shack經典款,而Shroom Burger 就咁曬素食人士食,而我兩個都鍾意,Why not both? Shack Stack 就滿足曬我所有願望啦,依加打緊依個食評嘅我仍然回味中……
Shack Stack
Shack Stack
Cheese Fries ($36) (4.5/5) 🌕🌕🌕🌕🌗
價錢合理,四十蚊都唔洗💸,加上食漢堡包🍔點少得薯條🍟呢。呢隻薯條係長粗身款,似平時西餐🍽食個隻。中間見到落左好多嘅芝士醬🧀,即刻忍唔住食,薯條🍟暖暖哋,硬身內軟,薯條好好食,好濃厚嘅芝士味,可能有人會覺得芝士太濃會膩,幾個人Share黎食就啱曬啦,而我自己係芝士腔🧀,自己一個人都食得曬😈,不過的確見到唔少人食唔曬個薯條。
普通薯條都要$27,不如加多少少錢食芝士薯條好過啦,絕對要叫埋薯條,咁就Perfect曬啦……
ShackMeister Ale ($68) (4.5/5) 🌕🌕🌕🌕🌗
價錢算合理💸,話曬都係手工啤酒🍻,見到係手工啤酒Brooklyn Brewery,一於試吓飲,金黃色💛嘅手工啤酒🍻,飲落去成個感覺好清新🌳🌱,有別於一般啤酒,比較容易入口😋,有檸檬🍋清香味,平時唔飲開酒嘅都可以試吓,愛酒人士一定要試吓。不過價錢💸就見人見智,我覺得值得嘅……
總括黎講,Shake Shack 有好多唔同選擇,適合唔同人食。 Shack Stack 有齊曬所有經典嘅食物,包括Cheese Burger 🧀🍔同埋炸大啡菇🍄,邪惡到不得了😈,好大罪惡感。所以好值得推薦大家黎依度試吓食 Shack Stack😋。薯條🍟更加唔使講,絕對要叫Cheese Fries🧀🍟,好濃厚嘅芝士味,記得Share黎食呀。而於 ShackMeister Ale 🍻就見人見智,不過漢堡包配依隻啤酒真係幾夾。