2017-04-04
話說我有好多朋友都去過呢間,有同我推薦,一直都無時間去。約咗成個世紀的飯局,終於都去到我朝思暮想的西餐大排檔食返餐啦!由於OT,去到銅鑼灣已經八點半,上到去無需等位,即時有得入座。吃飯,圖的就是享受美食的過程,過於嚴謹的table manner,反而使人感到壓抑,這也是我過去不喜食西餐的原因。所謂大排檔,裝飾自然要「接地氣」,沒有西餐廳那種正襟危坐的正式感,茶餐廳式的裝潢,令人放鬆許多。返咗一日工,早已饑腸轆轆,一人一個餐必然少不了。店員好nice,向我們推薦了幾個招牌餐,好友之前來過,對黑毛豬肉眼念念不忘,今次又點返,而喜食牛肉的我就選擇品嚐肉眼扒。加65蚊有個海鮮拼盤,我們就兩個人share一份。海鮮拼盤食得過,樣樣都不差。蠔与較細隻,就當過下口癮。鮑魚就真係抵讚,本身醃過,肉質特別彈牙爽口,正!好友食咗帶子,話飽滿得黎又鮮甜。象拔蚌同蝦口感亦十分鮮脆,配上不同醬汁,各有各風味。然後到餐湯&麵包,牛腩羅宋湯個未見牛腩,蔬菜倒是很多。黑松露蘑菇湯,黑松露味十分濃郁,裡邊蘑菇打得好碎,入口均勻。終於等到main course啦,肉眼扒的size簡直令人驚喜到尖叫!厚切不說,仲大過我隻手
海鮮拼盤
海鮮拼盤
Beef rib eye steak
Pluma
另外,餐廳個song list都好啱我口味,聽到好多我中學時代鍾意的歌,有imagine, lemon tree, sound of silence........小資情調極濃,用餐心情都up up up!又是一間值得出糧再來過的餐廳。