2024-02-29
突發性可以褪晏下晝開工時間…即興搵到朋友響銅鑼灣Fashion Walk附近食個lunch,成機朝聖全球第二家vw cafe。環境舒適寧靜,維多利亞風格到位,餐具別緻,周圍嘅食客同我一樣,攞住手機一路影(其實由尖沙咀搬到銅鑼灣已經開業咗差唔多9年)~古典氣派嘅裝修真係每一個角落都可以打卡。頭盤南瓜湯味道還可以,入口順滑。主菜揀咗香蒜蜆意粉,略嫌淡味少少。最欣賞嘅就係甜品,做得非常出色,點咗一件Earl Grey Mousse Cake,賣相有特色,濃濃伯爵茶香馥郁醇厚,加埋朱古力碎同忌廉,簡直想食多一件…招牌焦糖咖啡上邊冇拉花,用咗咖啡粉撒了一個vw logo形狀,味道唔錯。值得推介!下次會再過嚟試吓佢嘅Afternoon Tea Set同 Waffle Pancake~