2015-12-12 677 views
下午六點衝住宇治抹茶芝士蛋糕去到Via Tokyo尖沙咀新開嘅分店,點知已經賣哂,連抹茶卷都無哂 好傷心呀!唯有食咗其他款先。流心朱古力蛋糕($45) 我覺得叫軟心朱古力蛋糕會比較貼切,中間嘅朱古力非常軟滑濃郁,感覺似食緊軟心朱古力,蛋糕最外薄薄一層係朱古力蛋糕,整體朱古力唔會太甜,但係一個人食完成件有啲膩,同朋友share應該會好啲。食唔到抹茶芝士蛋糕同抹茶卷,好彩仲有呢個抹茶拿破崙。宇治抹茶拿破崙 ($42)拿破崙酥脆帶牛油香,最上層嘅脆餅加咗糖,甜甜哋好好食抹茶方面真係唔駛講,無可否認呢度嘅抹茶甜品真係做得好岀色!宇治抹茶忌廉中間帶點空氣感,抹茶濃香帶回甘,甜味恰到好處。最難得係新店唔駛排隊,慢慢食完再飲返杯茶先都仲得。
流心朱古力蛋糕($45)
流心朱古力蛋糕

食唔到抹茶芝士蛋糕同抹茶卷,好彩仲有呢個抹茶拿破崙。

宇治抹茶拿破崙 ($42)

宇治抹茶拿破崙
宇治抹茶忌廉中間帶點空氣感,抹茶濃香帶回甘,甜味恰到好處。

最難得係新店唔駛排隊,慢慢食完再飲返杯茶先都仲得。
$45 (Tea)