2023-11-26 2182 views
海港酒家 上環近排海港酒家又做返阿搵斯加長腳蟹每斤$188,之前最高的每斤$268/$248便宜了不少,唔執輸去食返餐😈。 清蒸阿拉斯加蟹:雖然加錢有唔同做法,例如蟹蓋炒飯、蟹蓋蒸水蛋、避風塘賴,但個人覺得最好都是清蒸,因為隻蟹新鮮嘛😂。講返隻蟹要了一隻6斤8兩4人share,肉質一疏疏,大家都食得好滿足,蟹有蟹鮮味,但味道比較偏咸,可能係地域貨源關係🤔? 海皇節瓜?芡汁鮮艷但唔入味,節瓜蒸過火了。 蔥油雞:賣相一般,但雞肉嫩滑,咸淡適中。 炒帶子珊瑚蚌:老實講呢道菜好有鍋氣,熱辣辣的~如果青色佢唔係秋葵以係其他蔬菜如豆類會好好多。 菇炒豆苗?:唔夠鍋氣,豆苗顏色翠綠但食落多渣。 清蒸東星班:約一斤重的養殖星班,魚肉味雖然比較野生星班淡,但口感依然鮮美,算係CP值高之作。 整體味道算可以接受範圍,但係話好驚艷好警喜就無啦,算係與一家人的一餐得體由未至於好貴的家常便飯。
海港酒家 上環

清蒸阿拉斯加蟹:

海皇節瓜?
芡汁鮮艷但唔入味,節瓜蒸過火了。

蔥油雞:
賣相一般,但雞肉嫩滑,咸淡適中。

炒帶子珊瑚蚌:

菇炒豆苗?:
唔夠鍋氣,豆苗顏色翠綠但食落多渣。

清蒸東星班: