2013-06-13 342 views
最近愛上咗私房菜,原因係每間私房菜都有其個人風格及特色,而且又可以因應個人喜好,特別適度添減。一路落來,試過港九多間私房菜。給我感覺最特別的始終就係Secretland,原因係有兩個:1. 十分超值,人頭費220,十款美食,點計都十分划算。2. 神秘感十足。除非你要求否則喺你開餐之前,你都唔會知道你會有D咩食,因為佢只會問你唔食D咩,而通常都唔會話你知有D咩食。計落,我前前後後都同D唔同的FD去過三次有多,而且每次都係食很開心滿足。而呢度亦都係唯一一間,我會一而再,再而三咁去食的私房菜,不特止,亦都會係我十分推荐俾身邊朋友的一間私房菜之一。最近又再想去,於是打去Book位,點知就吃咗閉門羹,因為已經滿座。老闆於是乎推薦我去佢老友果間SECRETTASTE,收費係$350/HEAD(比Secretland貴得多,足足50%,但喺私房菜嚟講,其實相當合理)。但有D驚,因為上Openrice 搵唔到佢任何資料,但基於對Secretland的信任,於是乎本住一試無防的心態,照去啦。7點零上到去(果條樓梯有D難頂,有點窄而且有點斜,大熱天行到上去己有小小汗意)先知道原來係新開(真係好新,後來先知
1. 十分超值,人頭費220,十款美食,點計都十分划算。

7點零上到去(果條樓梯有D難頂,有點窄而且有點斜,大熱天行到上去己有小小汗意)先知道原來係新開(真係好新,後來先知道原來我就係果度的第二枱客...HaHa...),屋內以紫色為主,配以紅色枱布及球形吊燈,說不上高貴更稱不上華麗,但加上燈光,俾人感覺十分舒適,別有一番風味。屋內另有一間玻璃房,落咗一幅相當別緻的吊簾,因而令房內若隠若現,為間房增添幾分神秘。但眼見房內擺咗D雜物,明顯還未READY接客,本來己有轉位打算亦因而作罷。由於當晚只得我們一枱客兩丁友,所以環境十分寧靜舒服,加上播住優雅的Jazz樂,開正我們果飯,倍加舒適。

當晚還開咗兩支紅酒(本想自備,但怕冇時間買,又諗起SECRETLAND有好多唔錯的選擇,於是Book位果陣問起,順便要佢帮我預備埋),坐低片刻,頭盤 parma ham黑松露salad便已煮好,接住係 磨菇濃湯,之後係主菜之一,朋友揀咗 芝士番茄烤Salmon,而我則擇揀咗 白酒煮籃青口,然後係 牛肝菌天使麵,以及甜品 特濃朱古力慕絲。

對於個salad,雖然燈光有點昏暗,但並沒有掩去Parma Ham亮澤的油光,可見所選用的應屬上剩的貨色,嗒落富海鹽的鹹香,回甘豐盈。最好配合salad菜一齊食,可感低Ham的強烈鹹味。但若果飲紅酒,則建議淨吃,將薄片捲起放入口中慢慢咀嚼,送上一口紅酒,係極美妙的享受。呢道salad,獨特之處在於個salad汁,厨師選用咗意大利黑醋為基汁,再配以其它其它香料,味道討好。略嫌黑松露份量太少,若能放多些,則更出色。用意大利黑醋為基汁並不新穎,但能做得好的,實在唔多。

磨菇濃湯,呢道餸其實真係千篇一律,因為實在太耐,未曾有過驚喜。但呢晚居然可以俾我搵到第一千零一篇,但說穿了好簡單,其實只不過係厨師對湯中每個元素的份量拿捏得精準而已,當然還有火候。但話就易,要真係做到,絶對係難度爆燈。所以呢道磨菇濃湯做得十分出色,色香味都配合得恰到好處,如果可以加小小白松露粉吊一吊味,簡直完美。

可能因為之前的兩道前菜的出色,而產生咗對主菜的期望,所以來到主菜反而有點兒失望。先係籃青口,個汁的味道太濃,而份量亦稍多,所以搶咗主角青口的鮮味。個人覺得可以將個汁校稀D,而奶的份量減dd應該會更好味。當然呢道餸絶非唔好,只不過係我期望太高而己。

至於個三文魚,則有D過火,令魚肉質有點干而唔够滑(其實厨師上呢道菜時亦有提過個魚有D過火,由於時間關係,來唔切再整,叫我們將就一次),呢D服務態度真係冇得頂。調味不俗,相當可口。最欣賞的係當中伴菜---露筍,因為平時食露筍,唔係煮得太老,就係一浸草腥味,呢度煮得啱啱好,保留咗其清新爽脆的特質,而又完全唔覺有唔够熟所帶來的草腥味,簡直就係一個字"掂"。

另一主菜牛肝菌天使麵,係我十分推介的一道菜。原因亦係因為麵煮得剛剛好,彈牙而不至於過硬(要及時食用,擺耐咗會失去麵的質感)。菜中選用了黃牛肝菌來做汁,味道配合亦相當討好,非常惹味。

至於甜品,由於本人從來都不好,所以只係公式化咁食咗一口,感覺又香又滑。但由於本人對甜品素無心得,所以對於個甜品好唔好、好係邊、好幾多,實在毫無頭緒,所以不作評論。但見朋友食完重想食埋我個份,應該唔差。

對於該晚的菜餚,可用相當滿意來形容,但有樣想提一提,就係食得太飽。原因係每道餸的份量都好多,後來與厨師寒暄先知,原來份量比正常大咗,由於兩個人份量,買材料通常都D有難度。Haha...聽完佢咁講,突然有種掙咗的感覺,真係鬼死咁開心。當然希望有時機再返啅,期待一試佢其它的菜式,期待佢再帶俾我驚喜.....

Other Info. : 由於有酒飲的關係,餐飯食到11點幾先走,後來SECRETLAND老闆還專誠上來打招乎,同佢吹咗陣水。真係開心的一晚......
2013-04-25
$560 (Dinner)